Αρχική COVID-19 Πέντε επιβεβαιωμένες θρομβώσεις λόγω AstraZeneca: Τι λέει ο ΕΟΦ

Πέντε επιβεβαιωμένες θρομβώσεις λόγω AstraZeneca: Τι λέει ο ΕΟΦ

0
vaccine.3
Εικόνα: UNSPLASH/Steven Cornfield
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων ως σοβαρές επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca καταγράφει επισήμως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).  Πρόκειται για περιστατικά θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της εταιρείας AstraZeneca. Μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας (ΟΕ/ΕΦΑΡ) ο ΕΟΦ προέβη σε έκδοση ανακοίνωσης.

Πέντε σε 0,9 εκατ. εμβολιασμών

«Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS,. Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης τα αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων. Σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000)» επισημαίνει ο ΕΟΦ.

«Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000). Για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Μη συσχετιζόμενο συμβάν η 63χρονη

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση. Χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο,. Λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων» καταλήγει o ΕΟΦ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCosmote: Δωρεάν εφαρμογή για ταχύτερο εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών
Επόμενο άρθροΚαθαρισμός βυθού Σαγιάδας από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας