Αρχική COVID-19 Πελώνη: Επιστροφή στην κανονικότητα – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για άνοιγμα τουρισμού

Πελώνη: Επιστροφή στην κανονικότητα – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για άνοιγμα τουρισμού

0
τουρίστες
Εικόνα: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού και των Μουσείων για τη χώρα μας από αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στο σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και στην επιστροφή στην κανονικότητα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών συντακτών. Ενώ, όπως επεσήμανε οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

Κυκλοφορία μέχρι τις 00:30

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε η Πελώνη, μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και καταργούνται τα μηνύματα στο 13033 και 13032.

Ενώ όπως τόνισε σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει για ποιους θα επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τις 00:30.

Επιπλέον, επιτρέπονται – με συγκεκριμένες προϋποθέσεις – οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

πλοίο δρομολόγια

Μετακινήσεις προς και από τα νησιά

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά, υπογραμμίζοντας ότι, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση:

  • είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση
  • είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών
  • είτε rapid test 24 ωρών
  • είτε self-test 24 ωρών,
  • είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει από τους δύο έως και 9 μήνες μετά

Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

εμβόλιο

Πρόγραμμα εμβολιασμού

Στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο πρόγραμμα εμβολιασμού, υπογράμμισε ότι το τελευταίο 10ημερο του Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30 -44 ετών με όλα τα εμβόλια.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά: “Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 4 εκατ. εμβολιασμοί. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2.610.000 πολίτες με μια δόση, και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.390.000.”

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο Ιούνιο και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προγραμματισμένες δόσεις θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικιακές ομάδες 25 έως 29 και 18 έως 24.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά είπε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 32 ενώ σε ακόμη 36 ολοκληρώνεται έως τα τέλη Μαΐου.

Για τα υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά με εξαίρεση την Κρήτη μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” με στόχο τον εμβολιασμό όλων των μονίμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Πελώνη έκανε ξεκάθαρο, πως είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις του AstraZeneca και πως δεν τίθεται ζήτημα διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση