Αρχική Διάστημα Κύματα πλάσματος ο απόκοσμος ήχος που κατέγραψε το Voyager

Κύματα πλάσματος ο απόκοσμος ήχος που κατέγραψε το Voyager

0
VOYAGER NASA
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο απόκοσμος ήχος που είχε καταγράψει το Voyager ήταν κύματα πλάσματος. Αυτό αναφέρει σε έρευνά της, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astromomy, επιστημονική ομάδα. Τα όργανα στο Voyager 1 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανίχνευσαν για πρώτη φορά και έστειλαν στη Γη έναν περίεργο ήχο. Ήταν μονότονος, μόνιμο και απόκοσμος,  από το μεσοαστρικό διάστημα. Το διαστημικό όχημα ήταν το πρώτο που πριν εννέα χρόνο κατάφερε να τεθεί εκτός της επικράτειας του ηλιακού μας συστήματος. Τότε ο ήχος, που είχε αναπαραχθεί από όλα τα διεθνή ειδησιογραφικά δίκτυα, είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Πολλοί είχαν κάνει λόγο για εντοπισμό εξωγήινου καλέσματος!

Πώς εξηγείται

Τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο ανεπαίσθητος ήχος προκαλείται από τις συνεχείς δονήσεις των αερίων στο μεσοαστρικό χώρο. Στην ουσία πρόκειται για το θόρυβο υποβάθρου στις αχανείς εκτάσεις ανάμεσα στα άστρα. Αυτές οι δονήσεις, που αποκαλούνται μόνιμα κύματα πλάσματος, εντοπίσθηκαν στις ραδιοσυχνότητες. Για το ανθρώπινο αφτί είναι πολύ αδύναμες και για αυτό δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές.
Το Voyager 1 εκτοξεύθηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1977.

PLANETS
Εικόνα: UNSPLASH/David Menidrey

Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 22,7 δισ. χιλιομέτρων από τη Γη. Αποτελεί το πιο μακρινό ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει βρεθεί στο διάστημα. Στο… βιογραφικό του συγκαταλέγονται η επίσκεψη στους πλανήτες Δία (1979) και Κρόνο (1980). Συνεχίζει να συλλέγει και να μεταδίδει δεδομένα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το μεσοαστρικό χώρο.V
Περίπου το 15% της ορατής ύλης του γαλαξία μας αποτελείται από τέτοια μεσοαστρικά αέρια, σκόνη και σωματίδια κοσμικής ακτινοβολίας. Ένα μεγάλο μέρος βρίσκεται σε μορφή ηλεκτρικά φορτισμένου πλάσματος. Αυτήν τη φορά το Voyager αποκάλυψε τις μόνιμες δονήσεις των αερίων, οι οποίες είναι άσχετες με την ηλιακή δραστηριότητα και προκαλούν ένα βόμβο με συχνότητα περίπου 3 kHz. Μέχρι να σταματήσει η τροφοδότησή του με ενέργεια, το διαστημικό όχημα μπορεί να έχει πολλά ακόμη να μας αποκαλύψει…

 

Διαβάστε επίσης:

Διαφήμιση