Αρχική Διάστημα NASA: Το Ingenuity επέζησε την πρώτη του νύχτα στον Άρη και ετοιμάζεται...

NASA: Το Ingenuity επέζησε την πρώτη του νύχτα στον Άρη και ετοιμάζεται για πτήση σε άλλο πλανήτη

0
ingenuity
To Ingenuity όπως φωτογραφήθηκε από το Perseverance. Εικόνα: NASA/JPL-Caltech
Διαφήμιση

Το Ingenuity, το πρώτο drone που σχεδιάστηκε για πτήσεις εκτός της Γης, επέζησε την πρώτη του νύχτα στην παγωμένη επιφάνεια του Άρη και βρίσκεται στα τελικά στάδια προετοιμασίας για την ιστορική απογείωση σε άλλο πλανήτη.

Το Ingenuity, που σημαίνει εφευρετικότητα, είναι ένα ηλιακό ελικοπτεράκι το οποίο παρέμενε στερεωμένο στην κάτω πλευρά του Perseverance, το ρομπότ της NASA που θα αναζητήσει ενδείξεις αρχαίας ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Το drone λοιπόν, άνοιξε τα τέσσερα πόδια του για να πατήσει στον Άρη και αποσυνδέθηκε από το Perseverance που του παρείχε ενέργεια.

Στη συνέχεια απομακρύνθηκε για να αφήσει το φως του ήλιου να πέσουν πάνω στον ηλιακό συλλέκτη του Ingenuity.

Σημειώνεται ότι, χωρίς την πηγή ισχύος του rover, το ελικόπτερο 4 λιβρών πρέπει να βασίζεται στη δική του μπαταρία και στα ηλιακά πάνελ για να παραμείνει ζεστό στην επιφάνεια του Άρη, όπου οι θερμοκρασίες τη νύχτα μπορούν να μειωθούν μέχρι τους -90 βαθμούς Κελσίου.

“Είναι η πρώτη φορά που το Ingenuity έμεινε μόνο του στην επιφάνεια του Άρη“, δήλωσε η Μίμι Άουνγκ, υπεύθυνη του drone στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

“Τώρα όμως έχουμε βεβαιωθεί ότι έχουμε τη σωστή μόνωση, τα σωστά θερμαντικά στοιχεία και αρκετή ενέργεια στην μπαταρία του για να επιζήσει την κρύα νύχτα [..] Συνεχίζουμε με ενθουσιασμό την προετοιμασία για την πρώτη πτήση”.

Η NASA στοχεύει τώρα να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του Ingenuity την Κυριακή και αν είναι επιτυχής τότε θα γίνει η πρώτη ελεγχόμενη πτήση ενός αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη.

Το Ingenuity θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του συστήματος θερμικού ελέγχου και ισχύος κατά τις επόμενες ημέρες.

Μήνας της ευφυΐας

Η NASA δήλωσε ότι οι επόμενες δοκιμές πτήσεων θα προγραμματιστούν σε όλη τη διάρκεια του Απριλίου, για αυτό και ονομάστηκε ως ο “Μήνας της ευφυΐας“. Όλες οι απόπειρες πτήσης θα τεκμηριωθούν μέσω κάμερας υψηλής ευκρίνειας του Perseverance rover.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ελικόπτερο Ingenuity αποδίδει φόρο τιμής στους αδερφούς Wright, καθώς θα φέρει  ένα συμβολικό σουβενίρ, ένα μικρό κομμάτι μουσελίνας από το πρώτο αεροπλάνο, το Wright Flyer.

Διαφήμιση