Αρχική Διάστημα NASA: Ένα κομμάτι ύφασμα από το αεροπλάνο των αδελφών Ράιτ θα πετάξει...

NASA: Ένα κομμάτι ύφασμα από το αεροπλάνο των αδελφών Ράιτ θα πετάξει στον Άρη

0
NASA
Εικόνα: NASA/JPL-Caltech
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την τιμητική τους είχαν οι αδερφοί Ράιτ, στους οποίους αποδίδεται η εφεύρεση και η κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο, καθώς ένα συμβολικό σουβενίρ, ένα μικρό κομμάτι μουσελίνας από το πρώτο αεροπλάνο, το Wright Flyer του 1903, θα βρεθεί στον Άρη, όπως σημείωσε ο Μπόμπι Μπράουν, διευθυντής της πλανητικής επιστήμης στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Ένα κομμάτι ύφασμα από Wright Flyer στον Άρη

Συγκεκριμένα, ένα ηλιακό ελικοπτεράκι, ονόματι Ingenuity το οποίο επρόκειτο να απελευθερωθεί τις επόμενες ημέρες μέσα από το ρομπότ Perseverance της NASA, για να επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη, θα φέρει μαζί του το πολύτιμο σουβενίρ.

Το κομμάτι υφάσματος, σε μέγεθος γραμματοσήμου, δωρίσθηκε στη NASA από το Carillon Historical Park στο Ντέiτον του Οχάιο, γενέτειρα των Ουίλμπουρ και Όρβιλ Ράιτ.

“Οι Όρβιλ και Γουίλμπουρ Ράιτ, θα χαρούν να γνωρίζουν ότι ένα μικρό κομμάτι από το Wright Flyer I του 1903… θα ανέβει ξανά στον Άρη,” ανέφεραν η Αμάντα Ράιτ Λέιν και ο Στέφεν Ράιτ, τα εγγόνια των αδερφών Ράιτ.

Ένα κομμάτι ξύλου και υφάσματος από το Wright Flyer είχε πετάξει στο φεγγάρι με τον Neil Armstrong και το Apollo 11 το 1969. Ενώ, μάλιστα, ένα δείγμα συνόδευσε επίσης και τον John Glenn σε τροχιά στο διαστημικό λεωφορείο Discovery το 1998. Και οι δύο αστροναύτες ήταν από το Οχάιο.

Η πρώτη πτήση αναμένεται τον Απρίλη

Το κάλυμμα που προστάτευε το drone Ingenuity, το οποίο πολύ έχει μάζα μόλις γύρω στα 1,8 κιλά, απορρίφθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενόψει της πρώτης πτήσης που αναμένεται το νωρίτερο στις 8 Απριλίου, όπως αναφέρει η NASA στην τελευταία της ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, η υπηρεσία επέλεξε ως “ελικοδρόμιο” μια επίπεδη κυκλική περιοχή με διάμετρο 10 μέτρα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σημείο προσγείωσης του rover στον κρατήρα Jezero.

Το Ingenuity θα απογειωθεί, από εκεί και θα φτάσει σε ύψος τριών μέτρων. Στη συνέχεια θα προσγειωθεί στο ίδιο σημείο περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα.

Αν η δοκιμή πετύχει θα ακολουθήσουν και άλλες πτήσεις εντός μιας “ζώνης πτήσεων” σε οβάλ σχήμα και μήκος 100 μέτρα.

Το Perseverance θα παρατηρήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις από μια μακρινή απόσταση και θα τις φωτογραφήσει πριν συνεχίσει τη δική του αποστολή για τον εντοπισμό σημαδιών της αρχαίας ζωής στον Άρη.

Διαφήμιση