Αρχική Περιβάλλον Ιστορικό υψηλό έφτασε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Ιστορικό υψηλό έφτασε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

0
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ιστορικό υψηλό έφτασε η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που οδεύει προς διπλασιασμό των επιπέδων της προβιομηχανικής περιόδου και παρά την ύφεση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που καταγράφηκε κατά την πανδημική περίοδο.

Για πρώτη φορά, καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ συγκέντρωσης των 421,21 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού αναφοράς του Παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα, που βρίσκεται στην κορυφή ενός ηφαιστείου στη Χαβάη.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται συνεχώς και εκτιμάται ότι θα έχουν πλήρως διπλασιαστεί σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο -που εκτιμώνται γύρω στα 278ppm, ξεπερνώντας το +50% κάπου στη δεκαετία του 2060.

Σε 30 χρόνια σχεδόν ισοφαρίσαμε αύξηση εκπομπών 200 ετών

διοξειδίου του άνθρακαΟ καθηγητής Simon Lew του University College London, δήλωσε σχετικά στη The Guardian, “Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο πολύ και πόσο γρήγορα οι εκπομπές των ορυκτών καυσίμων επηρεάζουν τον πλανήτη μας.

Χρειάστηκε πάνω από 200 χρόνια για να αυξηθούν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 25%, και μόλις 30 χρόνια για να φτάσουν 50% πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτή η δραματική αλλαγή είναι σαν ένας ανθρώπινος μετεωρίτης να χτυπά τη Γη”.

Η πανδημική παύση δε περιόρισε τις συγκεντρώσεις CO2

Μάουνα Λόα nasa
Μάουνα Λόα Παρατηρητήριο Φωτό: NASA

Το Παρατηρητήριο της Μάουνα Λόα, παρακολουθεί συνεχώς τις διακυμάνσεις του καιρού και τη χημεία της ατμόσφαιρας από τη δεκαετία του 1950. Οπότε και οι διαχρονικές καταγραφές του θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’50, οι συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου ήταν περίπου 315 ppm. Το Σάββατο που μας πέρασε, για πρώτη φορά έδειχνε 421,1 ppm. Και με τη σημείωση ότι ποτέ έως τώρα δεν είχαν προκύψει μεμονωμένες μετρήσεις πάνω από τα 420 ppm (parts per million).

Και μπορεί να πρόκειται για μία μέτρηση, μιας ημέρας. Αλλά το μέσο επίπεδο του τελευταίου διμήνου βρίσκεται άνω των 417 ppm, έτσι ώστε το μέσο επίπεδο για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει τα 416 ppm.

Και όλα αυτά μετά από ένα γεμάτο έτος, όπου η πανδημία σαρώνει την παγκόσμια κοινότητα και οι εκπομπές αερίων ρύπων είναι ομολογουμένως χαμηλότερες. Μια ύφεση που δεν ήταν αρκετή για να ισοφαρίσει την υψηλή συσσώρευση ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί τουλάχιστον οι μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν για καιρό στην ατμόσφαιρα, ανεβάζοντας και την θερμοκρασία του πλανήτη.

Καταγράφουμε λοιπόν, +2 βαθμούς Κελσίου περισσότερο σε σχέση με την εποχή πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική μελέτη πυρήνων πάγου, αποκαλύπτουν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών.

Επιπρόσθετα, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα μόνο με το διοξείδιου του άνθρακα, απλά αυτό συναντάται 8 φορές περισσότερο στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το μεθάνιο, οι συγκεντρώσεις του οποίου είναι εξίσου απαγορευτικές. Ο λόγος είναι ότι το μεθάνιο είναι ακόμη πιο ικανό και ισχυρό στη διαδικασία ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας.

 

Διαφήμιση