Αρχική COVID-19 Μεγάλη Παρασκευή: Τα μέτρα που θα ισχύσουν

Μεγάλη Παρασκευή: Τα μέτρα που θα ισχύσουν

0
επιτάφιος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Λίγο διαφορετικά θα πραγματοποιηθεί η σημερινή λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής και η περιφορά του Επιταφίου, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που επιβάλει μέτρα προστασίας για τον έλεγχο της διασποράς.

Έτσι λοιπόν, η σημερινή λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

Επιπλέον, και το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Τα προβλεπόμενα μέτρα

Σχετικά με τα προβλεπόμενα μέτρα κατά την τέλεση των εκκλησιαστικών λειτουργιών ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών
  • ενώ στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία αυτή μειώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ.
  • χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους
  • για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ

Tο Άγιο Φως στην Ελλάδα

Το Άγιος Φως φέτος θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, η υποδοχή του Άγιου Φως φέτος θα γίνει χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τη δέουσα σεμνότητα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει ανατρέψει την καθημερινότητα.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις Θρησκευτικές και Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, “θα μεταβεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 1 Μαΐου 2021, με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ισραήλ, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Πριν την Τελετή Αφής θα προηγηθεί συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’”.

Θα επιστρέψει μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίσει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταλήγοντας: «Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση