Τι σηματοδοτεί η Μεγάλη Παρασκευή

    0
    epitafios
    Διαφήμιση

    Σύνταξη: ecozen.gr

    Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αδιαμφησβήτητα η πιο μελαγχολική μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους για την Χριστιανοσύνη, καθώς το ξημέρωμα τη ίδιας μέρας γίνεται η σταύρωση του Χριστού. Η Εκκλησία θυμάται τα Πάθη του θεανθρώπου, αυτά που πέρασε για να σώσει τους ανθρώπους.

    Μέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Μέρα πένθους. Μέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος των Παθών του Χριστού.

    Αυτή η μέρα σηματοδοτεί πέρα από την σταύρωση του Χριστού και την προσωπικό Γολγοθά του καθενός. Με την θύμιση για τα πάθη του Χριστού και κάτω από το κλίμα μελαγχολίας φέρνουμε στο νου μας την ανάγκη μας για εξαγνισμό. Την ελπίδα της Ανάστασης.

    Μέρα πένθους για την Χριστιανοσύνη

    Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η απόλυτη μέρα πένθους για τη Χριστιανοσύνη. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, αφού η μέρα είναι αφιερωμένη στις τελευταίες ώρες πριν την σταύρωση του Χριστού.

    Ο Χριστός μετά την σύλληψή του από την προδοσία του Ιούδα, δικάστηκε από τους Αρχιερείς που είχαν πληρώσει τα 30 αργύρια και καταδικάστηκε. Η ποινή του ήταν ο θάνατος.

    Όμως επειδή οι ίδιοι δεν είχαν νόμιμη εξουσία, έπρεπε η απόφαση να ανακοινωθεί από τον Ρωμαίο διοικητή, τον Πόντιο Πιλάτο.

    Ωστόσο, ο Πιλάτος δεν ήθελε να πάρει επάνω του την καταδίκη του Ιησού σε θάνατο και έτσι έφερε έναν ακόμα κατάδικο μπροστά στο πλήθος, τον Βαραβά.

    Έπειτα ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ποιον να ελευθερώσει.

    Το πλήθος επέλεξε την απελευθέρωση τους Βαραβά και ζήτησε την σταύρωση του Θεανθρώπου.

    Λίγο αργότερα οι στρατιώτες φόρεσαν στον Ιησού το αγκάθινο στεφάνι καθώς και έναν πορφυρό χιτώνα. Το πλήθος τον χτυπούσε και τον έφτυνε.

    Ο Ιησούς κουβάλησε τον σταυρό με τον οποίο σταυρώθηκε στον λόφο του Γολγοθά. Κάποια στιγμή έπεσε. Οι Ρωμαίοι, που είχαν εντυπωσιαστεί περισσότερο από το παρουσιαστικό του και την φυσιογνωμία του, επέβαλλαν στον Σίμωνα τον κυρηναίο να κουβαλήσει τον σταυρό. Στις 9 το πρωί ο Ιησούς σταυρώθηκε.

    Το μαρτύριο του κράτησε για 6 ώρες, καθώς στις 3 το μεσημέρι παρέδωσε το πνεύμα Του.

    Εκκλησιαστικές Ακολουθίες

    Την Ενάτη Ώρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται» και η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

    Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελούνται οι ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών, όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό, ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα.

    Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας.

    Το μεσημέρι της ίδιας μέρας τελείται ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, όπου ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο, όπου το βράδυ θα ψαλεί ο επιτάφιος θρήνος, δηλαδή ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου.

    Η υμνολογία του Όρθου είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.

    Τα πιο γνωστά τροπάρια είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» με τον πλέον γνωστότερο στίχο «Ω γλυκύ μου Έαρ…» που αποτυπώνει τον θρήνο της μητέρας Παναγίας στην θέα του Εσταυρωμένου Χριστού.

    Στολισμός του Επιταφίου

    στολισμός Επιτάφιος

    Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου, παραδοσιακά νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με όμορφα χρωματιστά λουλούδια, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας.

    Έπειτα οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και, όπως συνηθίζεται, άντρες, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω όχι μόνο “για να τους πιάσει η χάρη”, αλλά για να δηλώσουν υποταγή, ομολογία στον Χριστό.

    Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού.

    Περιφορά του Επιταφίου

    Στη συνέχεια, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.

    Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

    Πηγή: wikipedia, sansimera

     

    Διαφήμιση