Αρχική Ειδήσεις Ισραήλ: Θρησκευτικό φεστιβάλ είχε μοιραίο τέλος – Στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων

Ισραήλ: Θρησκευτικό φεστιβάλ είχε μοιραίο τέλος – Στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων

0
Φεστιβάλ Ισραήλ
Εικόνα: REUTERS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μοιραία κατέληξε θρησκευτικό φεστιβάλ στα βορειοανατολικά του Ισραήλ, καθώς δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως ανέφεραν το κέντρο άμεσης βοήθειας και πηγές προσκείμενες σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Καταμετρήσαμε 38 νεκρούς επιτόπου, όμως έχουμε κι άλλους (τραυματίες που κατέληξαν) σε νοσοκομείο”, δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού).

Την ίδια στιγμή, 6 ακόμα νεκρούς ανέφερε το νοσοκομείο Ζιβ, ένα από αυτά στα οποία διακομίστηκαν δεκάδες από τα 100 και πλέον θύματα.

Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο και οι τραυματιοφορείς τοποθέτησαν τις σορούς των θυμάτων καλυμμένες στο έδαφος. Η αστυνομία κάλεσε όλους να εκκενώσουν το χώρο.

Όμως πως προκλήθηκε το μοιραίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανρθώπων;

Κάποιες πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κατάρρευση κάποιας εξέδρας στο σημείο. Ωστόσο, στη συνέχεια αξιωματούχοι του MDA είπαν ότι η τραγωδία προκλήθηκε από ποδοπάτημα.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι από τους συμμετέχοντες γλίστρησαν σε σκαλιά παρασέρνοντας στην πτώση τους δεκάδες άλλους.

“Συνέβη σ’ ένα κλάσμα δευτερολέπτου. Άνθρωποι έπεσαν έτσι απλά και ποδοπατήθηκαν μεταξύ τους. Ήταν μια καταστροφή”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυς στην εφημερίδα.

“Ήταν γεμάτο και δεν υπήρχε … μέρος για μετακίνηση”, δήλωσε ένας άλλος συμμετέχων στο BBC. “Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος.”

“Πάνω από 1.000 άτομα μαζί προσπάθησαν να κατεβούν σε ένα πολύ μικρό μέρος, πολύ στενό δρόμο και έπεσαν ο ένας πάνω στο άλλο”, δήλωσε ο Γιάνκι Φέρμπερ, δημοσιογράφος της Ορθόδοξης Εβραϊκής ιστοσελίδας Behadrei Haredim.

Ποια είναι η θρησκευτική γιορτή Λαγκ Μπα Ομέρ

H εβραϊκή θρησκευτική γιορτή του Λαγκ Μπα Ομέρ στους πρόποδες του όρους Μερόν, είναι μία γιορτή κατά την οποία οι Ορθόδοξοι Εβραίοι κάνουν προσκύνημα κάθε χρόνο και το γιορτάζουν με φωτιές όλη τη νύχτα, προσευχή και χορό.

Η συγκεκριμένη πόλη είναι ο τόπος του τάφου του Ραβίνου Shimon Bar Yochai, ενός σεβαστού σοφού του δεύτερου αιώνα, ο οποίος χειροτονήθηκε και η επέτειος του θανάτου του εορτάζεται με τον εορτασμό της ζωής του.

Το μήνυμα της ΠτΔ για το δυστύχημα στο Ισραήλ

Λυπημένη και σοκαρισμένη από την είδηση του τραγικού δυστυχήματος στο Ισραήλ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνει το δικό της μήνυμα προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρουεβέν Ριβλίν, τις οικογένειες των θυμάτων και τον ισραηλινό λαό για να εκφράσει τα συλλυπητήρια της για άδικο χαμό των αθώων ανθρώπων.

“Λυπημένη και σοκαρισμένη από την είδηση για το τρομερό ατύχημα στο Όρος Μερόν, θέλω να εκφράσω στον @PresidentRuvi, τις οικογένειες των θυμάτων και τον λαός του Ισραήλ τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια των αθώων ζωών,” έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της στο Twitter. 

Διαφήμιση