Αρχική Διάστημα Η Κίνα εκτόξευσε το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού της

Η Κίνα εκτόξευσε το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού της

0
China Space Launch
Εικόνα: Ju Zhenhua/Xinhua via AP
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε τροχιά γύρω από τη Γη έθεσε η Κίνα, το πρώτο τμήμα του δικού της διαστημικού σταθμού, που αποτελεί την κύρια μονάδα του και θα φιλοξενήσει αστροναύτες μακροπρόθεσμα.

Χαρακτηριστικά, η μονάδα Tianhe, ή “Heavenly Harmony“, εκτοξεύτηκε στο διάστημα με έναν πύραυλο Long March 5B από το Διαστημικό Κέντρο Εκτόξευσης Wenchang στην κινεζική νήσο Χαϊνάν.

Η έναρξη σηματοδοτεί την πρώτη από τις 11 αποστολές που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση, την προμήθεια και την πλήρωση του σταθμού μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η 18 μέτρων μήκους μονάδα Tianhe (Αρμονία των Ουρανών) θα συμπληρωθεί αργότερα από δύο κάπως μικρότερα περιφερειακά τμήματα, σχηματίζοντας τελικά ένα διαστημικό σταθμό σχήματος Τ, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Στη συνέχεια το κινεζικό ρομποτικό μεταγωγικό σκάφος Tianzhou θα είναι το πρώτο που θα επισκεφθεί το Tianhe, τον επόμενο μήνα, ενώ οι πρώτοι τρεις Κινέζοι αστροναύτες αναμένεται να φθάσουν εκεί τον Ιούνιο με το σκάφος Shenzhou 12, εφόσον όλα πάνε βάσει του προγραμματισμού.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως δεν είναι γνωστό ούτε το πόσο καιρό θα μείνουν οι τρεις αστροναύτες στο σταθμό ούτε ποια είναι η ταυτότητά τους.

Η μονάδα που θα φιλοξενεί τους αστροναύτες

Η μονάδα Tianhe είναι η βασική ενότητα, το τμήμα του σταθμού όπου οι αστροναύτες θα ζουν για έως και έξι μήνες κάθε φορά.

Επιπλέον, άλλες 10 εκτοξεύσεις θα στείλουν δύο ακόμη ενότητες όπου τα πληρώματα θα πραγματοποιήσουν πειράματα, τέσσερις αποστολές εφοδιασμού φορτίου και τέσσερις αποστολές με πληρώματα.

Τουλάχιστον 12 αστροναύτες εκπαιδεύονται για το ταξίδι και τη ζωή στον σταθμό, με την πρώτη αποστολή, το Shenzhou-12, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Ανάμεσα τους βρίσκονται βετεράνοι προηγούμενων πτήσεων, νεοεισερχόμενοι και γυναίκες.

Όταν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, ο κινεζικός διαστημικός σταθμός σε σχήμα Τ αναμένεται να ζυγίσει περίπου 66 τόνους, σημαντικά μικρότερος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη του μονάδα το 1998 και θα ζυγίσει περίπου 450 τόνους όταν ολοκληρωθεί.

Τεράστια εθνική υπερηφάνεια

Το συγκεκριμένο διαστημικό πρόγραμμα είναι μια πηγή τεράστιας εθνικής υπερηφάνειας, και ο πρωθυπουργός Li Keqiang και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες παρακολούθησαν την έναρξη ζωντανά από το κέντρο ελέγχου στο Πεκίνο.

Μάλιστα, ένα μήνυμα συγχαρητηρίων από τον αρχηγό του κράτους και τον επικεφαλής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Xi Jinping διαβάστηκε επίσης στο προσωπικό στο Κέντρο Εκτόξευσης Wenchang.

Η έναρξη προωθεί τη στρατηγική “τριών βημάτων” για την ανάπτυξη του επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος της Κίνας και σηματοδοτεί “ένα σημαντικό κορυφαίο έργο για την οικοδόμηση μιας ισχυρής χώρας στην επιστήμη και την τεχνολογία και την αεροδιαστημική“, ανέφερε το μήνυμα του Xi.

 

Διαφήμιση