Αρχική Τεχνολογία Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου σε δεύτερη δοκιμαστική πτήση

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου σε δεύτερη δοκιμαστική πτήση

0
μεγαλύτερο αεροπλάνο, Roc
Εικόνα: Stratolaunch
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την δεύτερη δοκιμαστική πτήση του, πραγματοποίησε το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου που απογειώθηκε από την έρημο της Καλιφόρνιας.

“Βρισκόμαστε στον αέρα!” πανηγύρισε μέσω Twitter η εταιρεία Stratolauch, η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον γίγαντα ως πλατφόρμα για την εκτόξευση υπερηχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

Το γιγαντιαίο αεροσκάφος, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών 385 πόδια (117 μέτρα), κατέχει το σημερινό ρεκόρ του μεγαλύτερου ανοίγματος φτερών.

https://twitter.com/Stratolaunch/status/1318600964450840578

Το αεροπλάνο, με την ονομασία Roc, απογειώθηκε από το Mojave Air στη νοτιοανατολική Καλιφόρνια στις 10:28 π.μ. και προσγειώθηκε με τους 28 τροχούς του τρεις ώρες και 15 λεπτά μετά την απογείωση από αεροδιαστημικό κέντρο στην έρημο Μοχάβε.

Το Roc έφτασε σε μέγιστο υψόμετρο 14.000 ποδιών (4.267 μ.) και τελική ταχύτητα 199 mph (320 kph) κατά τη δοκιμαστική πτήση.

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση του αεροσκάφους Stratolaunch σήμερα και είμαστε εξίσου ενθουσιασμένοι για το πόσο πιο κοντά είναι το αεροσκάφος στην εκτόξευση του πρώτου υπερηχητικού οχήματος”, δήλωσε ο επικεφαλής λειτουργός του Stratolaunch, Zachary Krevor, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την πτήση.

Το Roc αναβαθμίζεται

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Paul Allen, δημιούργησε την Stratolaunch το 2011 με την ιδέα ότι το Roc θα χρησιμοποιείται για την εκτόξευση δορυφόρων στον αέρα.

Ωστόσο, ο Allen πέθανε τον Οκτώβριο του 2018 χωρίς να δει αυτό του το όραμα να γίνεται πραγματικότητα.

Έπειτα, η εταιρεία πωλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στους σημερινούς ιδιοκτήτες της, την Cerberus Capital Management, η οποία αποφάσισε να αναβαθμίσει το αεροπλάνο και να το αξιοποιήσει για την εκτόξευση των πειραματικών υπερηχητικών αεροσκαφών της, σχεδιασμένων να πετούν με ταχύτητα άνω των Mach 5 (hypersonic).

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, οι δοκιμές της πρώτης πτήσης με το Roc πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Μια αναλώσιμη έκδοση του Talon-A θα φτάσει σε υπερηχητικές ταχύτητες αργότερα το 2022 και η πρώτη πτήση με την επαναχρησιμοποιήσιμη παραλλαγή Talon-A θα ακολουθήσει το 2023, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της Stratolaunch, Daniel Millman.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των πτήσεων Talon-A μπορεί να ενδιαφέρουν τον στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος αναπτύσσει τα δικά του υπερηχητικά οχήματα εδώ και χρόνια, αν και κανένα δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

Διαφήμιση