Αρχική COVID-19 AstraZeneca: Σήμερα ή αύριο γνωμοδοτεί η Επιτροπή Εμβολιασμών – Ξεπεράσαμε τα 2...

AstraZeneca: Σήμερα ή αύριο γνωμοδοτεί η Επιτροπή Εμβολιασμών – Ξεπεράσαμε τα 2 εκατ. εμβολιασμών

0
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σήμερα Πέμπτη και το πολύ έως αύριο, αναμένεται να γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπό το πρίσμα και της χθεσινής ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που αναφέρει ότι είναι πιθανό το εμβόλιο της AstraZeneca να συνδέεται με θρομβώσεις.

Σημειώνεται ότι ο ΕΜΑ δεν άλλαξε συστάσεις για τη χρήση του παρόλα αυτά.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Γ.Γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπ. Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ news, αυτή τη στιγμή θα ληφθεί υπόψη το πόρισμα του ΕΜΑ, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι “ριζικά” στο ελληνικό Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα.

Όπως είπε, κάθε χώρα αποφασίσει και μεταφράζει διαφορετικά το πόρισμα και η διαφορετική “μετάφραση” των πορισμάτων δημιουργεί αναστάτωση στον κόσμο. Αλλά ο αρμόδιος οργανισμός για να μαζέψει τα δεδομένα και να βγάλει το πόρισμα είναι ο ΕΜΑ.

Πάντως, τόνισε ότι τα “οφέλη υπερτερούν των κινδύνων” εξηγώντας ότι αυτό ακριβώς αναφέρει και ο ΕΜΑ. Να σημειωθεί ότι το ίδιο ανέφερε την Πέμπτη το μεσημέρι και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ξεπεράσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Όπως ανακοίνωσε η ίδια, την Τετάρτη ξεπεράσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Και από 25.000 εμβολιασμοί που ήταν ο πήχυς που είχε αρχικά τεθεί, φτάσαμε τους 60.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Ενώ, εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα ακολουθήσουν άλλοι 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.

Ερωτηθείς για το αν γίνεται κάποιος να αλλάξει το πρόγραμμα εμβολιασμού του εάν αποφασίσει ότι δε θέλει να κάνει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ο Μ. Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι απόφαση του καθενός.

Καθημερινά γίνονται 10.000 με 12.000 εμβολιασμοί με το AstraZeneca στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό παρουσίας για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια ανέρχεται σε άνω του 90%

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο σημαντικό ορόσημο στους εμβολιασμούς θα έρθει μετά το τέλος Απριλίου που θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες και όσοι άνω των 60 επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ενώ, η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης -περίπου 70% εμβολιαστική κάλυψη, εκτιμά ότι θα επιτευχθεί τον Ιούλιο, καθώς αργότερα προς το καλοκαίρι αναμένουμε και μεγάλες παραδόσεις εμβολίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση