Αρχική COVID-19 Θεσσαλονίκη: Αύξηση ιικού φορτίου 30% στα λύματα από το τέλος Μαρτίου

Θεσσαλονίκη: Αύξηση ιικού φορτίου 30% στα λύματα από το τέλος Μαρτίου

0
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αύξηση της μέσης τιμής του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης της τάξης του 30% καταγράφεται σε σχέση με τις τιμές της 29 και 30 Μαρτίου.

Ενώ, οριακά αυξητική, κατά 7%, καταγράφεται η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 σε σχέση με τις δύο τελευταίες μετρήσεις της Παρασκευής 2 και της Κυριακής 4 Απριλίου.

Την έρευνα διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το ιικό φορτίο, ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές τιμές, αντίστοιχες του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Την εβδομάδα 29/3-4/4/2021 παρατηρήθηκε αύξηση (+56%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/3/2021.

κορονοϊός«Οι σταθερά υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης δείχνουν ότι παραμένουμε στα πρόθυρα του επιδημιολογικού συναγερμού.

Είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, που να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο να περιορίσουμε την υγειονομική επιβάρυνση ώστε να επιστρέψουμε σύντομα στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες μας».

Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση