Αρχική COVID-19 ΕΜΑ: Πιθανή σύνδεση εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

ΕΜΑ: Πιθανή σύνδεση εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πιθανό να ευθύνεται για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των ληπτών, το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χωρίς ωστόσο να αλλάξει τις συστάσεις για τη χρήση του εμβολίου.

Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ, “ο ασυνήθιστος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας θα αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου” ενώ πρόσθεσε ότι “τα συμπτώματα είναι πιθανό να προέρχονται από εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος“.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, δεδομένου ότι η Covid-19 είναι “πολύ σοβαρή ασθένεια” που μπορεί να προκαλέσει θάνατο, ενώ οι παρενέργειες είναι “εξαιρετικά σπάνιες”.

Στη συνέχεια επεσήμανε στις υγειονομικές αρχές ότι θα πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν νέα περιστατικά θρόμβωσης, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων και αιμορραγία.”

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Κουκ, τα δεδομένα που εξέτασε η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης και Εκτίμησης Κινδύνου δεν επαρκούν για να προσδιοριστούν τυχόν παράγοντες κινδύνου όπως το φύλο ή η ηλικία, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Το ζήτημα αναμένεται τώρα να συζητηθεί περαιτέρω σε συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Βρετανία: Αποφυγή στη χρήση του στους κάτω των 30

Την ίδια στιγμή, η αρμόδια αρχή της Βρετανίας συστήνει αποφυγή της χρήσης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 30 ετών, όπως μεταδίδουν η εφημερίδα Sun και το Sky News.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης, αν είναι δυνατόν οι νέοι να εμβολιάζονται με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αντί με της AstraZeneca.

Σύμφωνα εξάλλου με το Reuters, η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας αναγνώρισε ως πιθανή παρενέργεια την εμφάνιση θρόμβων στον εγκέφαλο.

Ολλανδία: Παγώνει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για τους κάτω των 60

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να παγώσει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών εν αναμονή των οδηγιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιόνγκ, μέσω Facebook.

“Ο EMA θα εκδώσει αυτές τις οδηγίες για άτομα κάτω των 60 ετών σήμερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση