Αρχική COVID-19 Τα Λύκεια επιστρέφουν στα θρανία – Την επόμενη εβδομάδα 7 εκατ. self...

Τα Λύκεια επιστρέφουν στα θρανία – Την επόμενη εβδομάδα 7 εκατ. self test – Πώς θα χρησιμοποιούνται

0
koronoios dimotiko sxoleio aithousa thrania
Δημοτικό σχολείο Φωτό: naftemporiki.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές Λυκείου όλη της χώρας από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια τη σημερινής ενημέρωσης υγείας. Ενώ μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, από την Πέμπτη ξεκινάει η διανομή των self test από τα φαρμακεία σε μαθητές ηλικίας 16-18 ετών και σε εκπαιδευτικούς.

Το άνοιγμα του σχολείου συνοδεύεται από self test

Εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, η διενέργεια των self test θα είναι υποχρεωτική 2 φορές την εβδομάδα τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς.

Χαρακτηριστικά, όπως ανακοίνωσε η Κεραμέως “η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, γίνεται προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.”

Ενώ μάλιστα, η προσέλευση στους χώρους του σχολείου θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ και υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα.

Ποια είναι τα βήματα για τα self test

Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τα self test είναι τα εξής:

  • Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  • Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.

Αρνητικό self test

Παράλληλα, σε περίπτωση που το self test βγει αρνητικό:

  • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Θετικό self test

Σε περίπτωση που το self test βγει θετικό:

  • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
    Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Τα υποχρεωτικά μέτρα

Παράλληλα, τα υποχρεωτικά μέτρα που θα ισχύουν στα σχολεία είναι τα εξής:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • η χρήση αντισηπτικών
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων

Σημειώνεται ότι για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

self tests
Εικόνα: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ξεκινάει η διανομή self test

Παράλληλα, την Πέμπτη ξεκινάει η διανομή των self test από τα φαρμακεία για τους μαθητές ηλικίας 16-18 ετών και για τους εκπαιδευτικούς, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε τα τεστ βρίσκονται ήδη βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων ενώ έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια self test μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα 5 εκατομμύρια, συνολικά δηλαδή 7 εκατομμύρια.

Στη συνέχεια, ο Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι οι επόμενες παραλαβές των τεστ θα είναι σε ατομικές συσκευασίες.

Τα self test θα πραγματοποιούνται ως εξής:

  • οι ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν self test μόνοι με επίβλεψη από τους γονείς τους
  • για τα παιδιά κάτω από 12 ετών θα πρέπει να διενεργείται από τους γονείς

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τα self test πρέπει να απορρίπτονται στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή.

Ενώ, μάλιστα ανέφερε ότι άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr. και η φόρμα υποβολής αποτελέσματος θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση