Αρχική COVID-19 Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί – Πόσο απαραίτητοι είναι για την επίτευξη “ανοσίας της αγέλης”

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί – Πόσο απαραίτητοι είναι για την επίτευξη “ανοσίας της αγέλης”

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Τα εμβόλια είναι ουσίες που προκαλούν στον άνθρωπο αντιδράσεις αντίστοιχες με τους ιούς και τα μικρόβια, χωρίς όμως να προκαλούν ανάλογη νόσο. Τα αντισώματα που προκύπτουν προστατεύουν τον οργανισμό όταν έλθει σε επαφή με το πραγματικό μικρόβιο ή τον ιό.

Ένα εμβόλιο δεν προστατεύει τον εμβολιαζόμενο κατά 100%. Σε τυπικές περιπτώσεις, σημαντικό για να προστατευτεί απόλυτα 100% ο εμβολιαζόμενος είναι και οι συνάνθρωποί του να έχουν προστατευτικά αντισώματα από φυσική νόσηση ή εμβολιασμό πάνω από 65% (ανοσία αγέλης).

Εμβόλια και υποχρεωτικότητα στην Δύση: Ιστορικά στοιχεία

Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός που γίνεται στην βάση ποινών ενάντια στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Οι ποινές μπορεί να είναι πρόστιμα, φυλάκιση, περιστολή δικαιωμάτων ή ηθικός στιγματισμός του αρνητή.

Η έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη χρονολογείται το 1796. Παρά το γεγονός ότι σποραδικές αμφισβητήσεις για τον εμβολιασμό σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξή του, η επίσημη έναρξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος με την πραγματοποίηση δυναμικών εκδηλώσεων έγινε στην Αγγλία μετά την εισαγωγή των νόμων περί παιδικού υποχρεωτικού εμβολιασμού του 1853 και του 1867 που επέβαλαν κυρώσεις στους αρνητές. Βίαιες ταραχές στο Ίπσουιτς, στο Χένλεϊ και στο Μίτφορντ σημειώθηκαν.

Μετά από μια ογκώδη διαδήλωση 100.000 ατόμων στο Λέστερ το 1885, διορίστηκε μια βασιλική επιτροπή για να μελετήσει τις θέσεις των υπέρμαχων των εμβολιασμών και των αντιεμβολιαστών.

Η επιτροπή αυτή στην έκθεσή της το 1896, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από την ευλογιά, αλλά εισηγούνταν την κατάργηση των κυρώσεων στους αρνητές.

Έτσι, με νόμο του 1898 αφαιρέθηκαν οι σωρευτικές κυρώσεις και καθιερώθηκε μια ρήτρα συνείδησης, που επέτρεπε στους γονείς που δεν πίστευαν ότι ο εμβολιασμός ήταν αποτελεσματικός ή ασφαλής, να αποκτήσουν πιστοποιητικό εξαίρεσης. Τότε καθιερώθηκε ο όρος αντιρρησίας συνείδησης.

Εμβολιασμός στην Ευρώπη

Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη έκτοτε παραδοσιακά στις περισσότερες χώρες γίνονταν σε εθελοντική και όχι υποχρεωτική βάση. Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά το 2015 Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Σουηδία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία και Πορτογαλία δεν είχαν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε αντίθεση με τις λιγότερες κυρίως πρώην ανατολικές χώρες που είχαν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς όπως Πολωνία Σλοβενία Σλοβακία Λατβία Βουλγαρία.

Παιδικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Οι παιδικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα καλύπτονταν από ασφαλιστικά ταμεία αλλά δεν είχαν υποχρεωτικό στην βάση ποινών χαρακτήρα.

Παρά ταύτα σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μετά από ορισμένα ξεσπάσματα ιλαράς κατά τα τελευταία έτη και την κρίση του κορονοιού η νομοθεσία έχει τροποποιηθεί.

Εμβολιασμός στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ το καθεστώς του εμβολιασμού παραδοσιακά δεν είναι ενιαίο αλλά εξαρτάται από την πολιτεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξαιρέσεις εμβολιασμού κατέληξαν σήμερα να έχουν μία από τις τρεις μορφές: ιατρική, στην οποία ένα εμβόλιο αντενδείκνυται λόγω αλλεργίας θρησκευτικής ή προσωπικής φιλοσοφικής αντίθεσης. Πριν από το 2019, 18 πολιτείες επέτρεπαν την προσωπική ή φιλοσοφική αντίθεση στον εμβολιασμό, αλλά μετά από ορισμένα επιδημικά κύματα ιλαράς, οι εξαιρέσεις αυτές εξαλείφθηκαν σε ορισμένες πολιτείες. Από τον Ιανουάριο του 2021, 45 πολιτείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν θρησκευτικές εξαιρέσεις από την υποχρέωση εμβολιασμού.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας των Olivia M. Vaz και συν. που δημοσιεύτηκαν στο Pediatrics. 2020 Feb; 145(2): e20190620. Published online 2020 Jan 13 (Mandatory Vaccination in Europe) η διαφορά στο ποσοστό των εμβολιασμένων για το εμβόλιο ΜΜR που παραδοσιακά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη κοινού και ιατρών σε χώρες με εφαρμογή υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε χώρες που δεν έχουν ανάλογη νομοθεσία και οι πολίτες εμβολιάζονται αυτοβούλως υπολογίστηκε στο 3.71% . Παρά ταύτα σε συνθήκες έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, σύμφωνα με απόψεις πολιτικών και εμπειρογνωμώνων που κερδίζουν έδαφος στον δυτικό κόσμο κατά τα τελευταία χρόνια, μόνο οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί που καθορίζουν επιτροπές ειδικών σε συνεργασία με αντίστοιχες επιτροπές άλλων κρατών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορούν να δομήσουν ανοσία αγέλης.

Εμβόλια και υποχρεωτικότητα: Βασικά επιχειρήματα υπέρ

  • Για πρώτη φορά ο Έντουαρντ Τζένερ το 1796 χορήγησε σε 13χρονο αγόρι εμβόλιο για να το προστατεύσει από τον ιό της ευλογιάς. Τα εμβόλια αποτελούν ιστορικά ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία που η επιστήμη της Ιατρικής χρησιμοποίησε για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων. Ιστορικά λόγω της χρήσης εμβολίων κατέστη δυνατή η εξάλειψη νόσων που προκαλούσαν σοβαρές επιδημίες κατά το παρελθόν όπως είναι η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα. Κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και μετά εξαφανίστηκαν νοσήματα που ταλάνισαν την ανθρωπότητα από νηπιακή ηλικία. Είναι εξαιρετικά εγκληματικό και αξιόποινο, όταν αμφισβητείται η ωφέλεια των εμβολιασμών.
  • Αρκετοί πολίτες είναι ασυνείδητοι. Δεν τους ενδιαφέρει η υγεία τους. Καπνίζουν καταναλώνουν αλκοόλ οδηγούν με υψηλή ταχύτητα. Γιατί να διακινδυνεύσουν την ζωή των υπολοίπων; Το κράτος οφείλει με ποινές και πρόστιμα να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν για να παρακαμφθεί η επικίνδυνη αμέλειά τους.
  • Oι μεταναστευτικές ροές, η κλιματική αλλαγή, τα ταξίδια, οδηγούν σε αύξηση της επίπτωσης επικίνδυνων μολυσματικών νοσημάτων και δημιουργία έκτακτων συνθηκών. Πολλοί πολίτες επηρεάζονται από θρησκευτικές προκαταλήψεις και αντιεμβολιαστικά κινήματα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε ποσοστά μη συμμόρφωσης που υπερβαίνουν τον συνήθη στόχο του καθολικού εμβολιασμού σε επίπεδα άνω του 65%. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να ρισκάρει την διάδοση των νοσημάτων αυτών και να επιτρέψει να εμφανιστούν θάνατοι και αναπηρίες. Επομένως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι επιβαλλόμενος.

Εμβόλια και υποχρεωτικότητα: Βασικά επιχειρήματα κατά

  • Τα περισσότερα εμβόλια που αναπτύσσονται σήμερα διαφέρουν από το εμβόλιο του Έντουαρντ Τζένερ (1796) διότι χρησιμοποιούνται ανοσοενισχυτικές ουσίες και πρόσθετα. Μόνο στα πλαίσια του προγράμματος αποζημίωσης για τραυματισμούς από εμβόλια στις ΗΠΑ έχουν καταβληθεί από το 1988 πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε πολίτες που δικαιώθηκαν νομικά (abc7ny.com).Σήμερα προκρίνονται τεχνολογίες διείσδυσης στο ανθρώπινο κύτταρο με άγνωστες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ο σύγχρονος άνθρωπος αρχίζει να έχει την δυνατότητα να μετασχηματίζει για το καλό ή για το κακό το γενετικό υλικό και την βιοχημική δομή των κυττάρων των συνανθρώπων του, δυνατότητα που οι πιο αιμοσταγείς αρχομανείς του παρελθόντος θα ζήλευαν! Είναι επικίνδυνο να ομιλούμε σήμερα για υποχρεωτικότητα σε ιατρικές πράξεις.
  • Η υποχρεωτικότητα αναστέλλει διαδικασίες έρευνας και βελτιστοποίησης για την βιομηχανία εξασφαλίζοντάς την με σίγουρες πωλήσεις.
  • Καταλύεται η αρχή της αυτοδιάθεσης. Προτάσσονται παράλογες αιτιάσεις για δήθεν υπερβολικό επηρεασμό των ανθρώπων από αντιεμβολιαστικά κινήματα ή θεολογικές δοξασίες. Το εμβόλιο δεν έχει σχέση με συνήθη πάθη όπως κάπνισμα, ταχύτητα, φαγητό που συσκοτίζουν την κρίση των πολιτών οδηγώντας τους σε παράλογες αποφάσεις. Ως διαδικασία είναι αρκετά ψυχρή ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο να αποφασίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εκείνον και την οικογένειά του εάν θα το κάνει. Εάν οι άνθρωποι αρνηθούν ένα εμβόλιο σε σημαντικό ποσοστό, αυτό αποτελεί πρόβλημα της εταιρείας παραγωγής του εμβολίου που παράγει αναξιόπιστα ή ύποπτα προϊόντα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση