Αρχική Υγεία - Διατροφή Το αντιεμβολιαστικό κίνημα γεννήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα εμβόλια

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα γεννήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα εμβόλια

0
Ιστορική φωτογραφία του 1976
Ιστορική φωτογραφία του 1976 για την προώθηση συσκευής εμβολιασμού - cdc - unsplash
Διαφήμιση

Η αρχή της ανοσοποίησης βασίστηκε ιστορικά στην χορήγηση του παθογόνου μικροοργανισμού σε εξασθενημένη μορφή και σε μικρή ποσότητα ικανή να προκαλέσει έντονη ανοσολογική διέγερση, με παραγωγή αντισωμάτων χωρίς ωστόσο αυτό να οδηγεί στην πυροδότηση νόσου. Ιστορικά λόγω της χρήσης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατέστη δυνατή η εξάλειψη νόσων που προκαλούσαν σοβαρές επιδημίες κατά το παρελθόν όπως είναι η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα. 

Τα εμβόλια στην ανθρωπότητα – Ιστορικά στοιχεία

Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα οι επιδημίες της ευλογιάς σκότωναν περίπου 400.000 ανθρώπους ετησίως ενώ αρκετοί άνθρωποι μετά την προσβολή από ευλογιά έμεναν τυφλοί ή παραμορφωμένοι. Η ανακάλυψη των εμβολίων στην Ευρώπη πιστώνεται στον βρετανό ιατρό Έντουαρντ Τζένερ το 1796. Από το 1796 έως τον 1800, περισσότερα από 100.000 άτομα είχαν εμβολιαστεί και προστατευτεί αποτελεσματικά έναντι της ευλογιάς στην Ευρώπη. 

Τα εμβόλια σήμερα

εμβόλιοΤα σύγχρονα εμβόλια πόρρω απέχουν από τo εμβόλιo που για πρώτη φορά ο Έντουαρντ Τζένερ το 1796 χορήγησε σε 13χρονο αγόρι για να το προστατεύσει από τον ιό της ευλογιάς. Σε αντίθεση με το εμβόλιο του Τζένερ, τα περισσότερα εμβόλια που αναπτύσσονται σήμερα περιλαμβάνουν μόνο μικρά συστατικά μικροβίων όπως οι πρωτεΐνες τους και όχι ολόκληρο τον ιό ή τα βακτήρια ενώ για να επιτευχθεί ανοσοαπόκριση αρκετά ισχυρή για να προστατεύσει το άτομο από την ασθένεια έναντι της οποίας  εμβολιάζεται, χρησιμοποιούνται ανοσοενισχυτικές ουσίες και πρόσθετα. Ακόμη όμως και αυτές οι πρακτικές θεωρούνται παρωχημένες από μερίδα εταιρειών και ιατρών που προκρίνουν προσφάτως  την έκφραση πρωτεϊνών με μεταγραφή και μετάφραση από DNA ή RNA του παθογόνου μικροοργανισμού (π.χ. DNA εμβόλια).

Τα νέα εμβόλια αυτά αποτελούν νέο τύπο εμβολίου και περιέχουν DNA RNA που κωδικοποιούν συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) από ένα παθογόνο και απορροφώνται από το ανθρώπινο κύτταρο. Στη συνέχεια τα κύτταρα έρχονται σε θέση να κατασκευάσουν ιικό αντιγόνο χρησιμοποιώντας  αυτές τις γενετικές πληροφορίες. Το  αντιγόνο προκαλεί την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή ανοσίας.

Αντιεμβολιαστικό κίνημα: Γεννήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τα εμβόλια

Παρά το γεγονός ότι σποραδικές αμφισβητήσεις  για τον εμβολιασμό σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακάλυψή του, η επίσημη έναρξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος με την πραγματοποίηση δυναμικών εκδηλώσεων έγινε στην Αγγλία μετά την εισαγωγή των νόμων  περί παιδικού υποχρεωτικού εμβολιασμού του 1853 και του 1867 που επέβαλαν κυρώσεις στους αρνητές. Δυναμικές κινητοποιήσεις αντιεμβολιαστών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες χώρες.

Μετά από μια ογκώδη διαδήλωση 100.000 ατόμων στο Λέστερ το 1885, διορίστηκε μια βασιλική επιτροπή για να μελετήσει τις θέσεις των υπέρμαχων των εμβολιασμών και των αντιεμβολιαστών. Η επιτροπή αυτή επί επτά συναπτά ολόκληρα χρόνια άκουγε επιχειρήματα των δύο πλευρών και μελετούσε τα γεγονότα. Στην έκθεσή της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από την ευλογιά, αλλά εισηγούνταν την κατάργηση των κυρώσεων στους αρνητές. 

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα σήμερα: Ο ακήρυχτος πόλεμος στην φαρμακοβιομηχανία

Τα έκτροπα των ναζιστών πολιτικών ιατρών που αναδύθηκαν μέσα από δημοκρατικές εκλογές και έκαναν πειράματα σε ανθρώπους εν αγνοία τους οδήγησε στην δίκη τους, στη Νυρεμβέργη. Παρομοίως, η Ιαπωνία με τη σύμπραξη ορισμένων από τους πιο διακεκριμένους ιατρούς της πειραματίστηκε με όπλα βιολογικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πανούκλας, του άνθρακα, της χολέρας και δώδεκα άλλων παθογόνων. Με βάση εκτιμήσεις 200.000 Κινέζοι σκοτώθηκαν σε πειράματα στο πεδίο των μικροβίων (The Physician’s Oath: Historical Perspectives Rachel Hajar, M.D Heart Views. 2017 Oct-Dec; 18(4): 154–159).

Πειράματα σε ανθρώπους σε καιρό ειρήνης

Σε καιρούς ειρήνης μετά το 1950 και σε χώρες με δημοκρατικά κοινοβουλευτικά πολιτεύματα, ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους που έγιναν χωρίς τη συγκατάθεσή τους και είδαν το φως της δημοσιότητας:

  • διαβαθμισμένα πειράματα έκθεσης σε ακτινοβολία σε ανθρώπους 1944-1974¹
  • πείραμα Tuskegee syphilis Αλαμπάμα²
  • πείραμα MKULTRA Subproject 68³
  • δοκιμές πειραματικών φαρμάκων έναντι του aids σε ορφανά4
  • η εγκατάλειψη των ηθικών θρησκευτικών κωδίκων, η σήψη αξιών που συμπαρέσυρε ιατρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, κλόνισαν περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού σε εταιρείες κράτος και  ιατρικό κόσμο. 

Κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα, η βιοχημική γενετική τροποποίηση του ανθρώπου μέσα από εμβόλια φάρμακα τεχνητή νοημοσύνη ψηφιακές-τεχνολογικές εφαρμογές, γενετική μηχανική, κινδυνεύουν να δώσουν στις σύγχρονες δομές εξουσίας την δυνατότητα να μετασχηματίζουν το γενετικό υλικό, την βιοχημική δομή και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, δυνατότητα που οι πιο αιμοσταγείς αρχομανείς του παρελθόντος θα ζήλευαν! Το νέο αυτό «ηθικό» και βιοτεχνολογικό περιβάλλον έδωσε νέα ώθηση σε αντιεμβολιαστικά κινήματα.  

¹διαβαθμισμένα πειράματα έκθεσης σε ακτινοβολία σε ανθρώπους 1944-1974/ Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΗΠΑ Εθνικά Ινστιτούτα υγείας ΗΠΑ/ Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ΗΠΑ πηγή https://www.imarcresearch.com/blog/bid/357660/1944-1974-human-radiation-experiments
²πείραμα Tuskegee syphilis Αλαμπάμα/Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ/πηγή Medscape
³πείραμα MKULTRA Subproject 68/CIA/ πηγή https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP90-00965R000706950019-8.pdf
4δοκιμές πειραματικών φαρμάκων έναντι του aids σε ορφανά4/Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ΗΠΑ πηγή https://www.cbsnews.com/news/aids-drugs-tested-on-foster-kids/

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση