Αρχική COVID-19 Πώς η πανδημία αναθερμαίνει τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων

Πώς η πανδημία αναθερμαίνει τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων

0
Πανδημία και εργασία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο κορονοϊός φαίνεται να πλήττει τον ανταγωνισμό λόγω και των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, όμως αναθέρμανε τις σχέσεις των συναδέλφων στην ίδια εταιρεία, τοποθετώντας αυτές σε μία νέα βάση αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Το θετικό κ πολύ αισιόδοξο αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2020 και περιλαμβάνει απαντήσεις από 11.866 στελέχη επιχειρήσεων σε 126 οικονομίες. Με βάση αυτή λοιπόν, υπάρχουν θετικές αλλά και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και το μέγεθος τους εξαρτάται από το κράτος, εάν δηλαδή είναι ανεπτυγμένο ή αναπτυσσόμενο. Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα είναι ότι οι ηγέτες επιχειρήσεων αντιλήφθηκαν φέτος θετικές, παρά αρνητικές εξελίξεις.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στα ανεπτυγμένα κράτη

Στις προηγμένες οικονομίες, ο βασικότερος αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος της COVID-19 ήταν η μείωση του ανταγωνισμού, ακολουθούμενη από τη περιορισμένη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και την αυξανόμενη πρόκληση στην εύρεση και πρόσληψη ειδικευμένων εργαζομένων. Βάσει των ποσοστών που κατέγραψε η μελέτη, ο ανταγωνισμός σε υπηρεσίες δικτύου μειώθηκε κατά 2,9%, η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών κατά 2,6%, ο ανταγωνισμός σε επαγγελματικές υπηρεσίες περιορίστηκε κατά 2,3%, ο ανταγωνισμός σε υπηρεσίες λιανικής συρρικνώθηκε κατά 1,8% και η ευκολία εύρεσης εξειδικευμένων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 1,5%. 

Που οφείλεται η μείωση του ανταγωνισμού

Ειδικοί αναφέρουν ότι τα παραπάνω στοιχεία ήταν αναμενόμενα καθώς αυξήθηκε γεωμετρικά η χρήση διαδικτυακών πλατφορμών. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το ηλεκτρονικό εμπόριο κυριαρχείται από έναν επιλεγμένο αριθμό λιανοπωλητών. Εξαιτίας αυτού, οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές όπως η Amazon έχουν σημειώσει τεράστιες αυξήσεις στις διαδικτυακές τους πωλήσεις, ενώ πολλές μικρότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η αύξηση της εγκληματικότητας έπληξε κατά βάση τα αναπτυσσόμενα κράτη

Διαφορετικά προβλήματα από την πανδημία φαίνεται να έχουν προκύψει από την άλλη για τις αναπτυσσόμενες χώρες με σημαντικότερα την αύξηση της εγκληματικότητας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις έρευνες του 2018 και του 2019, το οργανωμένο έγκλημα και το επιχειρηματικό κόστος που σχετίζονται με το έγκλημα και τη βία ήταν ανοδικά. Εξαιτίας αυτού, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προτείνει να θεωρήσουμε τη αύξηση σε αυτούς τους τομείς ως προσωρινή αποτυχία που προκαλείται από την COVID και όχι ως μακροπρόθεσμο ζήτημα.

Η εργασία στις αναπτυσσόμενες οικονομίες βελτιώθηκε

ΕργασίαΤην ίδια στιγμή, ηγέτες επιχειρήσεων αντιλήφθηκαν φέτος πιο θετικές εξελίξεις παρά αρνητικές. 

Στις προηγμένες οικονομίες, οι κορυφαίες θετικές επιπτώσεις ήταν η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στις αλλαγές, ακολουθούμενη από την εσωτερική συνεργασία εντός των εταιριών. Είναι ενδιαφέρον ότι η εσωτερική συνεργασία βελτιώθηκε, ενώ η εξωτερική συνεργασία επιδεινώθηκε

Η εσωτερική συνεργασία δεν βελτιώθηκε μόνο στις προηγμένες οικονομίες. Στην πραγματικότητα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες γνώρισαν αρκετές από τις κορυφαίες θετικές επιπτώσεις που είδαν επίσης οι προηγμένες οικονομίες.

Ενώ οι αντιλήψεις για την επίσημη ανταπόκριση στις αλλαγές αυξήθηκαν, η εμπιστοσύνη του κοινού στους πολιτικούς μειώθηκε ελαφρά.

Πώς οι χώρες παρέμειναν ισχυρές κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μολονότι, οι επιπτώσεις της COVID-19 ποικίλλουν μεταξύ των προηγμένων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι ηγέτες των επιχειρήσεων εντόπισαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που βοήθησαν τις χώρες να παραμείνουν ανθεκτικές:

  • Οικονομική ψηφιοποίηση και ψηφιακές δεξιότητες
    Η κοινωνική απόσταση υπήρξε βασική απάντηση στην πανδημία. Εξαιτίας αυτού, οι χώρες που ακολούθησαν την μέθοδο της απομακρυσμένης εργασίας έχουν καλύτερη πορεία από άλλες. Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία και Φινλανδία είναι μερικά παραδείγματα.
  • Δίκτυα ασφαλείας και οικονομική ευρωστία
    Οι χώρες με καθιερωμένα συστήματα υποστήριξης για εταιρείες και πολίτες ήταν σε καλύτερη θέση να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε ισχύ. Η Δανία και η Νορβηγία παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη στα νοικοκυριά τους, ενώ η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ μπόρεσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις χάρη στα ισχυρά χρηματοοικονομικά συστήματα.
  • Διακυβέρνηση και προγραμματισμός
    Την εξισορρόπηση των προτεραιοτήτων υγείας με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές την παρείχαν κράτη, όπως η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και Ε & Α
    Ένα ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σήμαινε ευρεία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και καθιερωμένα πρωτόκολλα΄ δημόσιας υγείας. Η Ιαπωνία, η Ισπανία και η Ταϊβάν αποτελούν σχετικά καλά παραδείγματα.

Πηγή: visualcapitalist.com 

Διαφήμιση