Αρχική COVID-19 Θεοδωρίδου: Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού- 9528 εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού- 9528 εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σε ποια νοσοκομεία συνεχίστηκαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών τη Δευτέρα
0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ (EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ (EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Σύνταξη: ecozengr

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με το μήνυμα ελπίδας της Μ. Θεοδωρίδου, οι αριθμοί των επιδημιολογικών δεδομένων, θα δώσουν τη θέση τους στους αριθμούς των ανθρώπων που θα εμβολιάζονται καθημερινά κατά του κορονοϊού. Καθώς, είπε, το εμβόλιο είναι στην ουσία το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του έτους που πέρασε, καθώς έγινε σε λίγους μήνες σε σχέση με τα κλασικά εμβόλια που χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια για να παραχθούν.

Η εξέλιξη της επιστήμης, η υπάρχουσα εμπειρία από άλλα νοσήματα, η συνεργασία των ερευνητικών κέντρων, η χρηματοδότηση και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών ήταν μερικές από τις παραμέτρους που συνέβαλαν σε αυτό. Ενώ, σημείωσε ότι άνω του μισού εκατ. άνθρωποι, έχουν συμβάλει στις έρευνες που οδήγησαν σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη, με πάνω από 30 χώρες, στις οποίες έχουν διανεμηθεί 11,5 εκατ. δόσεις εμβολίων. Στις ΗΠΑ, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί 4,5 εκατ. εμβόλια που αντιστοιχούν στο 1,3% του γενικού πληθυσμού της, ενώ στην Κίνα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος και στην Αγγλία 1 εκατ. εμβόλια μέχρι στιγμής.

Ενώ ¨σημείωσε και ότι “τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα είχαν την τόλμη και πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια που δεν είχαν ολοκληρώσει τις έρευνες”.

“Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί” είπε η Μ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι την αρχική διστακτικότητα έχει αντικαταστήσει η αποδοχή του εμβολιασμού.

Στη συνέχεια του εμβολίου της Pfizer, αναμένουμε το εμβόλιο της Moderna και ενδέχεται να είναι ταχεία η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο έχει διαφορετική τεχνολογία από εκείνο της Pfizer.

70% αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Και, το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.

Σχετικά ανέφερε ότι παρέχεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες, αλλά τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο η δεύτερη δόση του να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. Μάλιστα είπε ότι ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο. Αλλά καλό είναι πάντα να προτιμάται η κλασική προσέγγιση.

Ένα εμβόλιο δε μπορεί να καλύψει 7,1 δις παγκόσμιου πληθυσμού

Η πρόεδρος σημείωσε καταλήγοντας ότι από μόνο του ένα εμβόλιο μόνο του δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα περίπου 7,1 δις παγκόσμιου πληθυσμού. Χρειάζεται δηλαδή, παγκόσμια συνεργασία προκειμένου να καλυφθούν με το εμβόλιο, και οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες.

Στην Ελλάδα συνεχίστηκαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑ 1
Σημερινός εμβολιασμός στο Κρατικό Νίκαιας

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεχίστηκαν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών, στα εξής νοσοκομεία:

 • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ “Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
 • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”
 • ΓΝΑ “ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ
 • ΓΝΑ “Η ΕΛΠΙΣ”
 • ΓΝ ΧΑΝΙΩΝ (πρόκειται για μία από τις 10 εθελόντριες νοσηλεύτριες)
 • ΓΝ ΑΙΓΙΟΥ
 • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • ΠΑΓΝΗ
 • ΠΑΤΡΑ_Πληρώματα του ΕΚΑΒ
 • ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Πάτρα)
 • ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
 • ΓΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

9.528 εμβολιασμοί μέχρι στιγμής – Το απόθεμα

ΕΛΠΙΣ 1
Φωτό από εμβολιασμό υγειονομικών στο Νοσοκομείο Ελπίς 04/01/2021

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε σχετικά, ότι στη χώρα μας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί, με το απόθεμα στις αποθήκες της χώρας να είναι ακόμα 152.580 δόσεις.

“Ενδεικτικό των δυσκολιών της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει όλος ο πλανήτης είναι πως αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν κάνει ελάχιστους εμβολιασμούς μέχρι σήμερα. Έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ” δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

“Σήμερα έκαναν εμβολιασμούς σε 56 νοσοκομεία, 5.655 εμβολιασμοί για τον ιό. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου που προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία στην επιχείρηση. Τότε ο ρυθμός θα αυξηθεί στους περίπου 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα“.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here