Αρχική COVID-19 Μόλις 11 μήνες χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν τα εμβόλια του Κορονοϊού

Μόλις 11 μήνες χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν τα εμβόλια του Κορονοϊού

0
Εμβόλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Aπό 11 μήνες έως και 43 χρόνια έχουν χρειαστεί για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, σύμφωνα με την Visual Capitalist. Συγκεκριμένα, χρειάστηκαν περίπου 25 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για την ισπανική γρίπη που σκότωσε 40-50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ομοίως, πέρσι ο FDA ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο Έμπολα – μια προσπάθεια που χρειάστηκε 43 χρόνια από την ανακάλυψη του ιού. Όμως, ενώ οι επιστήμονες και οι ειδικοί του ιατρικού τομέα έχουν συμβάλει στην παύση των μεγάλων πανδημιών, ορισμένες από τις χειρότερες ασθένειες στην ιστορία δεν έχουν ακόμη θεραπευτεί, όπως ο Sars, o Mers.

Το ταξίδι ενός υποψηφίου εμβολίου

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 10 χρόνια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. 

Σύμφωνα με το CDC, υπάρχουν έξι στάδια που εμπλέκονται στη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος:

Ερευνητικό στάδιο: Αυτό το στάδιο αποτελείται συνήθως από τη βασική εργαστηριακή έρευνα που μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 χρόνια.

Προκλινικό στάδιο: Αυτό το στάδιο χρησιμοποιεί συστήματα καλλιέργειας ιστών ή κυτταροκαλλιέργειας και δοκιμές σε ζώα για να δώσει στους ερευνητές μια ιδέα για το πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ένα υποψήφιο εμβόλιο.

Κλινική ανάπτυξη: Στο στάδιο κλινικής ανάπτυξης, υπάρχουν τρεις φάσεις. Η Φάση 1 εξετάζει την ανταπόκριση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων σε ένα υποψήφιο εμβόλιο. Η Φάση 2 περιλαμβάνει την παροχή του υποψήφιου εμβολίου σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων για να μελετήσει την ασφάλειά του, την ανοσογονικότητα, τις προτεινόμενες δόσεις, το πρόγραμμα εμβολιασμών και τη μέθοδο παράδοσης. Στη Φάση 3, το εμβόλιο χορηγείται σε χιλιάδες άτομα για περαιτέρω δοκιμή αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Επανεξέταση και έγκριση κανονιστικών ρυθμίσεων : Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές είναι υπεύθυνες για την έγκριση εμβολίων σε διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα, το Κέντρο Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (CBER) ρυθμίζει όλα τα εμβόλια των ΗΠΑ.

Παρασκευή: Συνήθως, μπορεί να χρειαστούν από 6 έως 36 μήνες για την παραγωγή, συσκευασία και παράδοση εμβολίου υψηλής ποιότητας.
Ποιοτικός έλεγχος: Διαφορετικές παρτίδες εμβολίου ελέγχονται συνεχώς από διάφορες αρχές σε όλο τον κόσμο για να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλειά του.

Η τεχνολογία πλατφόρμας εμβολίων mRNA [την οποία χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer / BioNTech] βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από δύο δεκαετίες. Αυτή δίνει οδηγίες στο σώμα μας να παράγει ένα μικρό μέρος του ιού COVID-19 που ονομάζεται πρωτεΐνη ακίδα. Αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να δημιουργήσει αντισώματα για να το καταπολεμήσει και προετοιμάζει το σώμα για λοίμωξη COVID-19.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση