Αρχική Περιβάλλον Η σημασία των δασών στην απορρόφηση CO2 – Πώς επηρεάζει η υπερθέρμανση...

Η σημασία των δασών στην απορρόφηση CO2 – Πώς επηρεάζει η υπερθέρμανση της Γης

0
δάση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα δάση και άλλα χερσαία οικοσυστήματα απορροφούν σήμερα το 30% της ρύπανσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ανθρωπότητα. Ωστόσο, η ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να μετατρέψει αυτούς τους φυσικούς «νεροχύτες» σε «πηγές» άνθρακα μέσα σε λίγες δεκαετίες, ανοίγοντας ένα άλλο τρομακτικό μέτωπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

H ικανότητα των φυτών να απορροφούν CO2

Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί φυσική τροφή, όπως περιγράφουν οι μελετητές του κλίματος. Υποδηλώνουν επομένως ότι οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αντισταθμιστούν από τη μαζική αύξηση της ανάπτυξης των φυτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη έχει γίνει αντιληπτό ότι πέρα ​​από ένα ορισμένο όριο θερμοκρασίας, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και το είδος, η ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα μειώνεται.

Κάτω από τις τρέχουσες τάσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα φυτά σε ολόκληρο το χερσαίο οικοσύστημα του μισού πλανήτη θα μπορούσαν να αρχίσουν να απελευθερώνουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα σύντομα, ανέφεραν ερευνητές στο Science Advances.

Τα οικοσυστήματα που αποθηκεύουν το περισσότερο CO2, ειδικά τα τροπικά και τα βόρεια δάση, θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερο από το 45% της ικανότητας να απορροφούν άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με μια ομάδα με επικεφαλής την Katharyn Duffy από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας.

Φωτοσύνθεση

Το κλειδί για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι η διαφορά μεταξύ της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής, δύο χημικές διεργασίες απαραίτητες για τη ζωή των φυτών που αποκρίνονται διαφορετικά στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Αντλώντας ενέργεια από το φως του ήλιου, τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα μέσω των φύλλων τους και νερό από το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο παράγουν ζάχαρη για την ενίσχυση της ανάπτυξης και του οξυγόνου, το οποίο απελευθερώνεται στον αέρα.

Αυτή είναι η φωτοσύνθεση, η οποία μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρχει το φως της ημέρας. Αντίθετα, η μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα μέσω της αναπνοής, με το CO2 που απεκκρίνεται ως απόβλητο, συμβαίνει όλο το 24ωρο.

Ο ρόλος της θερμοκρασίας στην απορρόφηση του CO2 

Με σκοπό να ανακαλύψει αν υπάρχει μια θερμοκρασία πέρα από την οποία τα χερσαία οικοσυστήματα θα αρχίσουν να απορροφούν λιγότερο CO2, η Duffy και η ομάδα της ανέλυσαν αρχεία από ένα παγκόσμιο δίκτυο παρατήρησης, που ονομάζεται FLUXNET, που εκτείνεται από το 1991 έως το 2015.

Το FLUXNET παρακολουθεί ουσιαστικά την κίνηση του CO2 μεταξύ των οικοσυστημάτων και της ατμόσφαιρας. Διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια φωτοσύνθεση κορυφώνεται σε ορισμένες θερμοκρασίες, ανάλογα με τον τύπο του φυτού και στη συνέχεια μειώνεται.

Τα ποσοστά αναπνοής, ωστόσο, αυξάνονται σε όλους τους τύπους οικοσυστημάτων χωρίς να φαίνεται ότι φτάνουν στο μέγιστο όριο.

“Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ρυθμοί αναπνοής συνεχίζουν να αυξάνονται σε αντίθεση με τους απότομα μειούμενους ρυθμούς φωτοσύνθεσης”, διαπίστωσε η μελέτη.

Επιτακτική ανάγκη η μείωση εκπομπών του άνθρακα

Εάν η ρύπανση του άνθρακα συνεχιστεί αμετάβλητα, αυτή η απόκλιση θα μπορούσε να μειώσει την απορρόφηση CO2 κατά το ήμισυ το συντομότερο από το 2040.

Να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της μελέτης αμφισβητούν την ακεραιότητα πολλών εθνικών δεσμεύσεων βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Η θερμοκρασία της Γης, έχει ήδη αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1,1C μέχρι στιγμής, ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο, για να αυξηθεί ακόμη 2 έως 3 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, εκτός εάν οι εκπομπές του άνθρακα μειωθούν γρήγορα και δραστικά.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση