Αρχική Επιχειρείν BAYA: Η σημασία της βιώσιμης μόδας και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα

BAYA: Η σημασία της βιώσιμης μόδας και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα

0
ΒΑΥΑ
Διαφήμιση

Της Αγάπης Μυργιώτη

Η έννοια της βιώσιμης μόδας έχει αρχίσει να εισέρχεται όλο και περισσότερο στις ζωές μας. Η ρύπανση του πλανήτη και η έλλειψη ηθικών πρακτικών σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας είναι πλέον γεγονός. Για να αφήσουμε στους απογόνους μας έναν πλανήτη καλύτερο και συνάμα βιώσιμο θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέες πρακτικές και να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης μας τόσο στην παραγωγή προϊόντων όσο και στη συμπεριφορά μας.

“Η βιοτεχνία της μόδας είναι μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες για τον πλανήτη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα”, υπογραμμίζει ο Θανάσης Σπυρόπουλους, ιδιοκτήτης της BAYA, φέρνοντας στο προσκήνιο την σημασία υιοθέτησης της βιώσιμης μόδας στις βιοτεχνίες και δίνοντας μέσα από την δικιά του βιοτεχνία το σωστό παράδειγμα.

baya

ΒΑΥΑ

Τo brand ΒΑΥΑ είναι ένα αθλητικό ελληνικό brand με προσανατολισμό στις βιώσιμες πρακτικές. Η φιλοσοφία της εταιρίας έχει στραμμένη την προσοχή της στο σεβασμό της διαφορετικότητας και γνώμονα να σε ωθήσει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, όπως υπογραμμίζει και ο Θανάσης Σπυρόπουλος.

Τα ρούχα της ΒΑΥΑ συνδυάζουν άνεση και στυλ αποδεικνύοντας ότι η βιώσιμη μόδα μπορεί να βαδίσει παράλληλα με ένα εντυπωσιακό σύνολο. Μάλιστα, με την επιλογή ενός βιώσιμου ρούχου επιλέγεις να γίνεις μέρος σε έναν αγώνα για ποιητικότερες και πιο ηθικές συνθήκες παραγωγής, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον.

“Επιλέγοντας να αγοράσει κανείς ένα ρούχο βιώσιμης μόδας ξέρει ότι μπορεί να μην είναι το φθηνότερο αλλά είναι ποιοτικότερο, έχει παραχθεί υπό ηθικές συνθήκες , με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, τονίζει ο ιδιοκτήτης της ΒΑΥA, υποδηλώνοντας τη ποιοτική σημασία της βιώσιμης μόδας.

baya βιωσιμη μοδα

Ο Θανάσης Σπυρόπουλους, ιδιοκτήτης της BAYA, παραχώρησε στο ecozen.gr, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, εξηγώντας τη σημασία της βιώσιμης μόδας και περιγράφοντας την ιστορία και το μονοπάτι που έχει χαράξει το αθλητικό brand σε μία προσπάθεια για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Πότε αποφασίσατε να εντάξετε την έννοια της βιώσιμης μόδας στην βιοτεχνία σας και γιατί;

Το brand BAYA έχει γεννηθεί στη βάση μιας οικογενειακής βιοτεχνίας παραγωγής ρούχων. Στην οικογένειά μας ήμασταν πάντοτε προσανατολισμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος στην καθημερινότητά μας. Επιχειρηματικά το κομβικό για εμάς σημείο ήταν η επίσκεψη σε μία εξειδικευμένη έκθεση για την παραγωγή των αθλητικών ρούχων στη Φρανκφούρτη όπου διαπιστώσαμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εκθεμάτων προέρχονταν κι προορίζονταν για την παραγωγή βιώσιμης μόδας.

Το παραπάνω μας έδωσε να καταλάβουμε ότι πλέον δεν είναι μόνο αναγκαίο αλλά είναι και εφικτό να παράγεις ρούχα σεβόμενος το περιβάλλον και χωρίς να κάνεις ποιοτικούς συμβιβασμούς. Από το 2017 που επισκέφθηκαν την έκθεση αυτή συνεχίσαμε την έρευνά μας έτσι ώστε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε όλες τις αναγκαίες πηγές, καθώς και να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες μας.

Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε και παρόλα τα εμπόδια που έχουν τεθεί το τελευταίο χρόνο στην προσπάθειά μας, έχουμε καταφέρει πάνω από 80% των πρώτων υλών μας να προέρχονται είτε από ανακυκλωμένες συνθετικές πρώτες ύλες είτε από οργανικό βαμβάκι.

Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να εξηγήσουμε ότι για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας οργανικού ή συμβατικού βαμβακιού στην περίπτωση του οργανικού χρειάζεται για να παραχθεί 50% λιγότερη ενέργεια, 50% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και 50% λιγότερο νερό. Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Αντίστοιχα και μεγαλύτερα οφέλη υπάρχουν και στην περίπτωση των ανακυκλωμένων συνθετικών πρώτων υλών που προέρχονται από απορρίμματα που έχουν συλλεχθεί από τους ωκεανούς και μετατραπεί σε υφάσματα υψηλών επιδόσεων. Αλλά η βιωσιμότητα στην παραγωγή ρούχων δεν είναι μόνο αυτό, δεν εξαντλείται στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι ένα ολόκληρο πλέγμα ηθικών πρακτικών που αφορούν τις διαδικασίες παραγωγής και τους ανθρώπους.

Κρίνεται απαραίτητη την ενσωμάτωση της βιώσιμης μόδας στην βιοτεχνία και βιομηχανία των ρούχων σε σχέση με το περιβάλλον και γιατί;

Η βιομηχανία του ρούχου είναι μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες παραγωγής στον πλανήτη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι και θα πρέπει να τους χρησιμοποιούμε με φειδώ. Η τεχνολογία έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή εμπλουτίζοντας τη παραγωγικές διαδικασίες με εφόδια που μας επιτρέπουν να είμαστε πιο παραγωγικοί χρησιμοποιώντας λιγότερους από τους πόρους αυτούς.

Είδατε να έχει θετικό αντίκτυπο και οφέλη στην βιοτεχνία σας;

Τα οφέλη από μία αλλαγή σαν αυτή δεν περιμένεις να τα δεις την επόμενη μέρα. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα όλο αυτό το κίνημα της βιώσιμης μόδας βρίσκεται ακόμα στη γέννηση του. Αλλά ακόμα και εδώ, μία τέτοια προσπάθεια δεν περνάει ποτέ απαρατήρητη βρίσκει αρωγούς και συνοδοιπόρους τόσο προμηθευτές όσο και πελάτες μας.

Ποια η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή τη νέα τάση που ονομάζεται «βιώσιμη μόδα»;

Η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθειά μας αυτή ήταν πάντοτε θερμή. Το κίνημα της βιώσιμης μόδας βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην Ελλάδα. Πάντα υπάρχει κοινό όταν κάνεις το σωστό.

Ποιο το μελλοντικό σας όραμα για τον χώρο της μόδας στο επίπεδο της βιωσιμότητας και πως μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον κατά τη γνώμη σας;

Το κίνημα της βιώσιμης μόδας έρχεται σαν απάντηση στη φρενίτιδα της μαζικής παραγωγής και του fast fashion που είχε κατακλύσει τον κόσμο την τελευταία 20ετία. Τα μεγάλα γκρουπ παραγωγής μόδας παγκοσμίως κατάφεραν να παράγουν τεράστιες ποσότητες ρούχων σε όλο και μικρότερο κόστος αγνοώντας τελείως τις επιπτώσεις που αυτό είχε στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Buy less. Choose well. Make it last. Quality, not quantity. Everybody’s buying far too many clothes. Vivienne Westwood. Το παραπάνω αποτελεί για εμάς την πληρέστερη έκφραση του οράματος μας για τη βιώσιμη μόδα θέλουμε να παράγουμε ρούχα που να αντέχουν ποιοτικά και αισθητικά στο χρόνο.

Τι πρεσβεύει η βιοτεχνία σας;

Το όνομα BAYA Προέρχεται από την ακροστιχίδα της φράσης be as you are. Για εμάς ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι πολύ σημαντικός. Εμείς στην BAYA δεν θέλουμε να σε κάνουμε να μοιάσεις σε κανέναν διάσημο και όλες ενέργειές μας συγκλίνουν στο να σου δώσουμε τα εναύσματα για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για την βιώσιμη μόδα και γιατί κάποιος να την επιλέξει;

Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι είμαστε οι επιλογές μας. Επιλέγοντας να αγοράσει κανείς ένα ρούχο βιώσιμης μόδας ξέρει ότι μπορεί να μην είναι το φθηνότερο αλλά είναι ποιοτικότερο, έχει παραχθεί υπό ηθικές συνθήκες , με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του επιβλαβή χημικά και έχει μία διαχρονική αισθητική πάνω στην οποία θα μπορέσει να προβάλει την προσωπικότητά του. Τελικά το δίλημμα είναι απλό.

baya fit

Διαφήμιση