Αρχική COVID-19 Μ. Θεοδωρίδου: Η 2η δόση του εμβολίου να γίνεται χωρίς αναίτιες καθυστερήσεις

Μ. Θεοδωρίδου: Η 2η δόση του εμβολίου να γίνεται χωρίς αναίτιες καθυστερήσεις

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Απαραίτητη η 2η δόση του εμβολίου προκειμένου να εξασφαλίζεται το αποτέλεσμα προστασίας έναντι του SARS-COV-2, ενώ για αρκετές ημέρες μετά την 1η δόση υπάρχει μεγάλο “παράθυρο” για βαριά λοίμωξη covid-19 καθώς ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα αντισώματα, το οποίο είναι και συνολικά ο στόχος των δύο δόσεων των εμβολίων. Αυτό ήταν το σημαντικότερο μήνυμα που επικοινώνησε το απόγευμα της Δευτέρας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση με τον Μάριο Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

“Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων.” και αυτά δημιουργούνται σταδιακά έως την 15η ημέρα. Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, την 21η ημέρα, για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο για την ανοσία του” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι “Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%”.

Παρά το γεγονός ότι στα ηλικιωμένα άτομα υπάρχει σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, έως και καλύτερη και από νεότερων ατόμων.

Μέχρι την 12η ημέρα από τον εμβολιασμό υπάρχει παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη

Υπάρχει ένα παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που έχει ήδη εμβολιαστεί, ακριβώς τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος μειώνεται σταθερά από την 12η μέρα μετά τον εμβολιασμό, προσέθεσε.

Ευχάριστα είναι τα νέα και από το Ισραήλ, όπου έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός από νωρίς, και σήμερα μετά την 15η μέρα από τον πρώτο εμβολιασμό, παρατηρήθηκε στο 30% των εμβολιαζόμενων μείωση κατά 25% σοβαρών λοιμώξεων. Ενώ, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου περιμένουμε και άλλα αποτελέσματα.

Η μετάλλαξη Β117 δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σύμφωνα με την λοιμωξιολόγο, δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νέας και όπως εκτιμάται έως τώρα φονικότερης βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, ούτε και έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Μ. Θεμιστοκλέους: 16.271 εμβολιασμοί σήμερα

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε στη συνέχεια ότι έγιναν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται και σήμερα να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς, καθώς έχουν γίνει συνολικά 176.689 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί συνολικά 649.000 ραντεβού.

Τόνισε δε, ότι σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις εμβολίου από την Pfizer, ενώ ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.415.000 δόσεις του εμβολίου της.

Ενώ, από την Astrazeneca, θα παραλάβουμε 410.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 330.000 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου.

Τέλος από τη Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου και 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση