Αρχική Περιβάλλον Δημιουργία κέντρου για την κλιματική αλλαγή από την ΕΚΤ

Δημιουργία κέντρου για την κλιματική αλλαγή από την ΕΚΤ

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία μικρή ομάδα που θα έχει ως αποκλειστική της προτεραιότητα την ενασχόληση με ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειές της να συμβάλλει στη μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Χαρακτηριστικά, η Λαγκάρντ από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της ΕΚΤ, το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας μία σειρά μέτρων για να συμπεριλάβει τις σχετικές απόψεις στις αρμοδιότητές της ως εποπτεύουσας τις τράπεζες της Ευρωζώνης και ως βασικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Μάλιστα, δημιουργεί μία ομάδα 10 εργαζομένων, οι οποίοι θα αναφέρονται απευθείας σε αυτήν. Στόχος είναι να θέσει την ατζέντα της κεντρικής τράπεζας για τα σχετικά με το κλίμα θέματα.
«Το κέντρο για την κλιματική αλλαγή μας παρέχει τη δομή που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα που απαιτεί», υπογραμμίζει η Λαγκάρντ.
Επένδυση 20,8 δισ. ευρώ 

Νωρίτερα σήμερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να επενδύσει μέρος των ιδίων των κεφαλαίων της, που ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν το κεφάλαιο που έχουν καταβάλει οι χώρες της Ευρωζώνης, αποθεματικά και προβλέψεις, σε ένα ταμείο επενδύσεων σε πράσινα ομόλογα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν και για τον ρόλο που θα πρέπει να έχουν οι θέσεις για το κλίμα στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που έχει ύψος πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα με βάση τα ανεξόφλητα ποσά τους. Ωστόσο, η Λαγκάρντ έχει τονίσει ότι η τράπεζα ίσως πρέπει να εξετάσει μία πιο ενεργητική προσέγγιση για να διορθώσει την αδυναμία της αγοράς να ενσωματώσει τον κλιματικό κίνδυνο.

Διαφήμιση