Αρχική COVID-19 Μ. Τζόνσον: Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι κατά 30% πιο φονική

Μ. Τζόνσον: Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι κατά 30% πιο φονική

0
Mπόρις Τζόνσον 2201
Mπόρις Τζόνσον 2201 cnn
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η νέα μετάλλαξη του SARS-COV-2 που εντοπίστηκε στη Βρετανία, μπορεί να είναι κατά 30% πιο φονική, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της, Μπόρις Τζόνσον χθες, ενώ προανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα στα ταξίδια και έδωσε παράταση στο lockdown, την ώρα που ο ρυθμός μετάδοσης παραμένει “απαγορευτικά υψηλός“.

Απέναντι στα ευρήματα των επιστημόνων σχετικά με τη μετάλλαξη B117 επικράτησε απελπισία, καθώς η ομάδα του Nervtag κατέληξε ότι μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα μεταξύ 30% και 40%.

Ενώ, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης σε αυτό το στάδιο, τα δεδομένα είναι προσωρινά ανεπαρκή καθώς πρέπει να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα και στατιστικά. Είναι όμως αρκετά για να προειδοποιήσουν όλους. Διαφαίνεται τώρα, ότι μάλλον εν όψει της B117 υπάρχει αυτή η δυσμενής προοπτική.

Μάλιστα ένας από τους επιστήμονες, δήλωσε ότι αυτές οι ειδήσεις μπορούν να πάνε τη χώρα “πίσω στο μηδέν”, ενώ είναι πιθανό να προκληθεί αλυσιδωτή αντίδραση ανησυχίας στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες για την αναχαίτιση του ιού και οι οποίοι ήδη εξετάζουν αυστηρά συνοριακά μέτρα έναντι της “βρετανικής μετάλλαξης”.

Ο Μ. Τζόνσον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, είπε ότι 1 στους 10 ενήλικες στην Αγγλία έχει εμβολιαστεί και παρά την ένταση του προγράμματος εμβολιασμού, δε φαίνεται ελπίδα σύντομης επιστροφής στην κανονικότητα, ζητώντας από όλους να είναι ρεαλιστές.

“Νομίζω θα πρέπει να ζήσουμε για πολύ καιρό με τον κορονοϊό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.. Προφανώς θέλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να ανοίξουμε, αλλά με ασφάλεια, μόνο με προσοχή”, προσέθεσε.

“Το ότι ο ιός σκοτώνει είναι στην ουσία παρενέργεια”

Το θέμα με τη συσχέτιση μεταδοτικότητας και θνησιμότητας, είναι ότι στην πραγματικότητα ένας ιός θέλει να επιβιώσει. Εάν σκότωνε τον ξενιστή του αμέσως, δε θα προλάβαινε να μεταδοθεί και άρα να επιβιώσει, συν ότι δεν θα έμενε κανείς για να μεταδοθεί.

Άρα όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας αναμένουν οι λοιμωξιολόγοι. Επί τούτου λοιπόν, ο καθηγητής Deenan Pillay του University College of London, είπε χαρακτηριστικά ” Το γεγονός ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν είναι σχεδόν σαν μια παρενέργεια”.

Ένας πιθανός λόγος θα μπορούσε να είναι ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα είναι αποτέλεσμα ανθρώπων που φέρουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο στο αναπνευστικό τους σύστημα. Και άρα αυτό θα σήμαινε περισσότερη αναπαραγωγή του ιού και άρα χειρότερη ασθένεια.

Αλλά μέχρι τώρα, επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί και επομένως ο ίδιος δε θεωρεί αιτία της υψηλής θνησιμότητας το μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Εκτιμά, ότι η φονικότητα του νέου ιού οφείλεται στο ότι προσαρτάται καλύτερα σε συγκεκριμένα ανθρώπινα κύτταρα και άρα τα εξαντλεί γρηγορότερα.

Με πληροφορίες από The Guardian

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση