Αρχική COVID-19 Προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις για να πετύχει ο εμβολιασμός

Προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις για να πετύχει ο εμβολιασμός

0
Εμβολιασμός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Καμία ανησυχία και όλα θα πάνε καλά” είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος  τονίζοντας ότι τα εμβόλια σώζουν 5.000.000 ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Έτσι, με τους εμβολιασμούς, εξαφανίστηκαν πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, νεογνικός τέτανος κλπ. Η πολιομυελίτιδα θέριζε τη 10ετία του 1950 και 1960, και τώρα έχει εξαφανισθεί με εξαίρεση τις χώρες Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νιγηρία. Το ίδιο και η διφθερίτιδα και ο τέτανος. 

Το νέο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι αποτελεσματικό κατά 95%

Αυτό το 95% δεν θα νοσήσει από τον ιό. Παρασκευάσθηκε πολύ σύντομα για 3 λόγους:

  • Η βιοτεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά,
  • Το γενετικό υλικό του ιού ήταν γνωστό από τον SARS 1(2003) και MERS(2012) και
  • H χρηματοδότηση ήταν τεράστια από κυβερνήσεις, οργανισμούς και πανεπιστήμια. Συμμετείχαν περισσότερες από 120 πλατφόρμες , ενώ συνήθως για την παρασκευή όλων των προηγούμενων εμβολίων συμμετείχαν 2-6 φαρμακευτικές εταιρίες και διέθεταν αποκλειστικά μόνο δικές τους χρηματοδοτήσεις. 

Το νέο εμβόλιο έχει διπλή δράση: 

  • παράγει πολλά αντισώματα και 
  • διεγείρει τα ειδικά λεμφοκύτταρα (CD4) που είναι τα κύτταρα “φονιάδες” που έχουν ρόλο σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό μας. 

Η χώρα μας είναι μοναδική παγκοσμίως που τα εμβόλια σε ποσοστό 80% περίπου, γίνονται από ιδιώτες παιδιάτρους. Τα νοσοκομεία δεν κάνουν εμβόλια. Το υπόλοιπο 20% γίνεται από δημόσιους οργανισμούς όπως κέντρα υγείας, ΙΚΑ κλπ. Στις άλλες χώρες γίνονται κυρίως από δημόσιους οργανισμούς. 

Οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ασήμαντες και συνίστανται σε τοπικό πόνο, ερυθρότητα, κακουχία, πονοκέφαλο και αλλεργική αντίδραση που διαρκούν 1-3 μέρες, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια ρουτίνας. Η αλλεργία , όπως προκύπτει από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει παγκοσμίως σε 20 μέρες εμβολιασμών και ανέρχεται σε 1 στους 400.000 έως 500.000 εμβολιασμούς, εμφανίζεται σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ένεση και αντιμετωπίζεται από το γιατρό. Αυτός είναι ο λόγος που συνίσταται τα εμβόλια να μη γίνονται στα φαρμακεία. 

Ενημέρωση στο κοινό πρέπει να κάνουν οι ειδικοί 

Ειδικοί είναι οι παιδίατροι, οι λοιμωξιολόγοι, παθολόγοι οι πνευμονολόγοι που χρησιμοποίησαν το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου, καθώς και οι γυναικολόγοι με το εμβόλιο έναντι του HPV. Οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν όσα γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος και γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν επαρκώς όλοι οι επαγγελματίες υγείας. 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση