Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Μισός τόνος …βασιλόπιτες ψήνονται στη Θεσσαλονίκη

Μισός τόνος …βασιλόπιτες ψήνονται στη Θεσσαλονίκη

0
BASILOPITA
Διαφήμιση

Άνω του μισού τόνου βασιλόπιτες ψήνονται ήδη στο Νομό Θεσσαλονίκης για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς από τους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στα εορταστικά γλυκά παραμένουν για ακόμα μια χρονιά αμετάβλητες και στα επίπεδα που κυμαίνονται την τελευταία εξαετία, ενώ ταυτόχρονα είναι επαρκή, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια και του επικεφαλή της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών και μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Μάριου Παπαδόπουλου, στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στα φετινά θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιλέγουν για τις αγορές τους τα καταστήματα της γειτονιάς τους.

Οι αρτοποιοί “έβαλαν μπροστά” τουλάχιστον 400.000 κιλά.

Με άνω των 400.000 κιλών βασιλόπιτας, ξεκίνησαν τα 720 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 11-14 ευρώ/κιλό. Μια τιμή που, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, παραμένει σε σταθερά επίπεδα την τελευταία εξαετία, παρά την αύξηση στις πρώτες ύλες και τα κόστη στην ενέργεια, τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που “συνεχίζουν να τρέχουν με αμείωτο ρυθμό”.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από 10 έως 14 ευρώ το κιλό

Σχετικά με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» ανέφερε ότι η τιμή τους κυμαίνεται σε 10-13 ευρώ/κιλό και 11-14 ευρώ/κιλό αντίστοιχα.

Η μείωση του τζίρου ήταν δεδομένη, αλλά οι αρτοποιοί δηλώνουν ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας, τα αρτοποιεία παρέμειναν ανοικτά. Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια “τα Χριστούγεννα δουλέψαμε καλά τις ημερομηνίες από 22 έως και 24 Δεκεμβρίου σε αντίθεση με την παράδοση που θέλει οι καλές ημέρες να είναι οι αμέσως επόμενες, δηλαδή 25-26/12. Οι καταναλωτές έκαναν αγορές, λιγότερες σε όγκο ωστόσο, γεγονός που μας κόστισε σε απώλεια τζίρου 10% με 15%. Αντίστοιχη εκτιμώ ότι θα είναι και η εικόνα της Πρωτοχρονιάς”.

Μειωμένη κατά 50.000 κιλά η παραγωγή των ζαχαροπλαστών

Περί των 150.000 κιλών αντί των 200.000 κιλών που έψησαν πέρυσι, θα είναι οι βασιλόπιτες που ετοιμάζουν οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών -που περιλαμβάνει περί τα 170 μέλη- Μάριος Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «κίνηση υπάρχει, αλλά η σακούλα είναι μικρότερη και ελαφρύτερη». Αναφορικά με τις τιμές, είπε ότι τα μελομακάρονα πωλούνται προς 10-14 ευρώ/κιλό, οι κουραμπιέδες προς 10-14 ευρώ/κιλό και η απλή βασιλόπιτα προς 10-14 ευρώ/κιλό.

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος κατά τις ημερομηνίες 25-26/12 καταγράφηκε μείωση τζίρου κατά 30% στα ζαχαροπλαστεία του νομού και εκτίμησε ότι συνολικά, τις φετινές εορτές θα καταγραφεί πτώση 20%, σε σχέση με το 2019.

Διαφήμιση