Αρχική Καταστροφές Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από έλλειψη νερού

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από έλλειψη νερού

0
νερό
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η έλλειψη νερού πλήττει τώρα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. H ποσότητα γλυκού νερού που διατίθεται για κάθε άτομο έχει μειωθεί κατά ένα πέμπτο για δύο δεκαετίες.

Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία της μελέτης State of Food and Agriculture 2020 του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρή λειψυδρία ή ακόμη και ξηρασία. O συνδυασμός της κατάρρευσης του κλίματος, της αυξανόμενης ζήτησης και της κακής διαχείρισης κάνει τη γεωργία όλο και πιο δύσκολη σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν πείνα και εκτεταμένες χρόνιες ελλείψεις τροφίμων.
Ως αποτέλεσμα της αποτυχίας στη διατήρηση των υδάτινων πόρων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

νερό

Η έλλειψη νερού πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως και με τόλμη

“Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά τόσο τη λειψυδρία, τόνισε ο Σι Ντονιού γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πόρων γλυκού νερού. Όσο και την έλλειψη νερού από ανεπαρκή βροχόπτωση.

Η έλλειψη νερού και η λειψυδρία στη γεωργία πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως και με τόλμη”.

Οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι περιλαμβάνουν την εξάλειψη της πείνας και τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό, εξακολουθούν να είναι εφικτοί.

Αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών σε όλο τον κόσμο και για τη δίκαιη διαχείριση των πόρων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική ζουν σε περιοχές όπου η σοβαρή ξηρασία έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπους μία φορά κάθε τρία χρόνια.

Περισσότερο από το ένα δέκατο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κόσμο υπόκειται σε συχνή ξηρασία. Όπως και περίπου το 14% των βοσκότοπων του κόσμου.

Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών και το 80% της καλλιεργούμενης γης βασίζεται στην βροχή. Το υπόλοιπο επωφελείται από την άρδευση.

νερό

Η άρδευση δεν είναι πανάκεια

Ωστόσο, η άρδευση δεν είναι πανάκεια. Περισσότερο από το 60% των αρδευόμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε όλο τον κόσμο έχει μεγάλη πίεση νερού.

Η άρδευση λανθασμένου τύπου μπορεί να σπαταλήσει νερό. Να εξαντλήσει μη ανανεώσιμους πόρους, όπως υπόγειους υδροφορείς. Η κακή διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ορισμένων αγροτικών πόρων.

Όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση των κατάντη (στην κάτω πλευρά) αγροκτημάτων, εάν τα ποτάμια και οι πλωτές οδοί είναι στεγνά.

Τα συστήματα άρδευσης μικρής κλίμακας και υπό την καθοδήγηση των αγροτών είναι συχνά πιο αποτελεσματικά από τα έργα μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με την μελέτη.

Τα προγράμματα μεγάλης κλίμακας που χρηματοδοτούνται από το κράτος στην Ασία, για παράδειγμα, βασίστηκαν στην άμεση πρόσβαση στα υπόγεια ύδατα. Ασκώντας υπερβολική πίεση σε αυτόν τον πόρο.

Αλλά και οι μικροκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες. Όπως η έλλειψη σε δικαιώματα του νερού και η ελάχιστη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την πίστωση.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πρόσφατα ότι η παγκόσμια γεωργική γη συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερα χέρια.

Με μεγάλες εταιρείες και διεθνείς ιδιοκτήτες να αναλαμβάνουν πληθώρα παραγωγής. Οι μικροκαλλιεργητές – των οποίων οι εκμεταλλεύσεις συχνά λειτουργούν με πιο βιώσιμες από περιβαλλοντική άποψη πρακτικές – απομακρύνονται από την παραγωγή όλο και περισσότερο.
Το 1% των μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων στον κόσμο ελέγχει περισσότερο από το 70% όλων των γεωργικών εκτάσεων.

Η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αλλάξει για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Και να προσπαθήσει να αποτρέψει την κατάρρευση του κλίματος, αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι απλό, προειδοποίησε ο FAO.

Η γεωργία με βροχή παρέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Ωστόσο, για να συνεχίσει να το κάνει, πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων πόρων από περιορισμένες βροχοπτώσεις.

νερο2

Περιοχές της Αφρικής απειλούνται από σοβαρά προβλήματα διατροφής

Η φετινή μελέτη του FAO επικεντρώθηκε στο νερό. Αλλά μεγάλο μέρος της δουλειάς του οργανισμού φέτος ήταν να προσπαθήσει να περιορίσει τις πιθανότητες να προκαλέσει η πανδημία εκτεταμένες ελλείψεις σε τρόφιμα.

Ο οργανισμός κάλεσε τις κυβερνήσεις νωρίτερα να διατηρήσουν ανοικτές τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές τροφίμων, παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που οφείλονται στην πανδημία, και αυτές οι εκκλήσεις φαίνεται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό ληφθεί υπόψη.

Οι παγκόσμιες συγκομιδές φέτος ήταν γενικά καλές, με ορισμένες εξαιρέσεις. Αλλά ορισμένες περιοχές της Αφρικής εξακολουθούν να απειλούνται από σοβαρά προβλήματα διατροφής.

Διαφήμιση