Αρχική Καταστροφές H ανισότητα κατανομής της γης υπονομεύει σοβαρά τη βιωσιμότητα των κοινωνιών

H ανισότητα κατανομής της γης υπονομεύει σοβαρά τη βιωσιμότητα των κοινωνιών

0
γυναίκες γεωργία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ανισότητα κατανομής της γης απειλεί άμεσα 1,4 δισεκατομμύρια των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Μόνο το 1% των μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων στον κόσμο ελέγχει περισσότερο από το 70% όλων των γεωργικών εκτάσεων.

Η έρευνα αποκαλύπτει πώς η ανισότητα της γης συνδέεται με άλλα θέματα. Όπως η φτώχεια, η δικαιοσύνη, η μετανάστευση μεταξύ των γενεών, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική κρίση.

Νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι διαφορές στα δικαιώματα και την πρόσβαση στη γη είναι πάνω από 40% υψηλότερα από ότι πιστεύαμε προηγουμένως.

«Τα ευρήματα αλλάζουν ριζικά όσα γνωρίζαμε για την έκταση και τις συνέπειες της ανισότητας στη γη, δήλωσε ο Γούρτ Άνσιου, συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από ό, τι πιστεύαμε, αλλά υπονομεύει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνιών».

Καταγραφή

Η έλλειψη πρόσβασης και ιδιοκτησίας διακυβεύει επίσης τα προς το ζην των 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την έκθεση International Land Coalition (ILC) & Oxfam.

Tο μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξάλειψη της φτώχειας

«Η αυξανόμενη ανισότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξάλειψη της φτώχειας. Σε χώρες όπως η Γουατεμάλα, η ακραία ανισότητα κοστίζει ζωές, λέει η Άννα Μαρία Μεντέζ διευθύντρια της Oxfam στη Γουατεμάλα.

Στην αγροτική Γουατεμάλα, η ακραία ανισότητα στη γη υπονομεύει τα δικαιώματα και τα προς το ζην των αυτοχθόνων και των μικρών αγροτών. Και επιδεινώνει την κλιματική κρίση.

Σήμερα, καθώς αντιμετωπίζουμε την πανδημία και τους καταστροφικούς τυφώνες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή.

O αντίκτυπος της ανισότητας στη γη είναι ακόμη πιο έντονος και η επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι επείγουσα».

Που βασίζεται η ανισότητα

H ανισότητα της γης που βασίζεται στο φύλο, την εθνικότητα ή τον πολιτισμό μπορεί «να υπονομεύσει σοβαρά τη βιωσιμότητα». Καθώς και να επιδεινώσει άλλες μορφές ανισότητας.

Αυτό συμβαίνει συχνά σε γυναίκες. Επειδή οι γυναίκες όπως και αυτόχθονες άνθρωποι είναι συχνά «θεματοφύλακες της ευημερίας των νοικοκυριών, των βιώσιμων μέσων διαβίωσης, της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της διατήρησης της βιοπολιτισμικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

γεωργία

Το αυξανόμενο πρόβλημα της εντατικής γεωργίας

Η έκθεση αναφέρει ότι η πραγματική κατάσταση ανισότητας έχει «κρυφτεί» τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για τον έλεγχο της γης που δεν πρέπει να κατέχουν.

Η εντατικότερη γεωργία οδηγεί στην αυξημένη χρήση μονοκαλλιεργειών, που είναι κακές για την άγρια ​​ζωή, και σε λιγότερες εκμεταλλεύσεις που παράγουν καλλιέργειες με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον.

Οι σύνθετες εταιρικές σχέσεις καθιστούν επίσης πολύ πιο δύσκολη την ευθύνη των εταιρειών για τις κοινωνικές ή περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ανισότητα της γης είναι ουσιαστικά προϊόν ελίτ ελέγχου. Εταιρικών συμφερόντων και πολιτικών επιλογών», λέει η Τζούλια Μπαλντενέλι, συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Η έκθεση προτείνει ότι οι ανισορροπίες ισχύος πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εντοπιστεί μια λύση. Τονίζει ότι πρέπει να υποστηριχθούν τα δικαιώματα γης για μικρότερες κοινότητες.

Η γη είναι κοινό αγαθό, παρέχοντας νερό, τροφή και φυσικούς πόρους που συντηρούν όλη τη ζωή.

Είναι ο εγγυητής της βιοποικιλότητας, της υγείας, της ανθεκτικότητας και της δίκαιης και βιώσιμης ζωής.

Είναι ακίνητο, μη ανανεώσιμο και άρρηκτα συνδεδεμένο με ανθρώπους και κοινωνίες. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε και ελέγχουμε τη γη έχει διαμορφώσει τις οικονομίες, τις πολιτικές δομές, τις κοινότητες, τους πολιτισμούς και τις πεποιθήσεις μας για χιλιάδες χρόνια.

Λιμός - Φτώχεια - Πείνα

Οι επιπτώσεις της ανισορροπίας εκτείνονται στην πανδημία του κορονοϊού

Η ανάκαμψη από τον αντίκτυπο του κορονοϊού θα μπορούσε να σημαίνει την υπέρβαση των οικονομικών κερδών πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη, προειδοποιεί ο Μάικ Τέιλορ, Διευθυντής της Γραμματείας της ILC. Αλλά δεν πρέπει να είναι έτσι.

«Καθώς προχωράμε προς έναν μετα-Covid κόσμο, θα δούμε αυξημένη πίεση για γρήγορο οικονομικό κέρδος εις βάρος των ανθρώπων και της φύσης, τονίζει ο Μάικ Τέιλορ.

Υπάρχει όμως ένας πιο περιεκτικός δρόμος για την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας.

Που δίνει έμφαση στην αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμετωπίζει συστημικές αιτίες ανισότητας».

γεωργία γυναίκες

Τι πρέπει να γίνει

Η έκθεση περιγράφει ορισμένα βήματα, που θα συμβάλλουν στην αλλαγή της κατάστασης. Όπως:

  • Εκδημοκρατισμός της διακυβέρνησης της γης.
  • Ενίσχυση των σχετικών με τη γη ρυθμίσεων.
  • Επένδυση σε κτηματολόγια που λειτουργούν καλά.
  • Ενίσχυση της διαφάνειας και της παρακολούθησης των γαιών.
  • Επιβολή της νομικά υπεύθυνης εταιρικής πρακτικής.
  • Προστασία κοινών και συνηθισμένων δικαιωμάτων.
  • Αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων της γης των γυναικών.
  • Σεβασμός και ενίσχυση των θεσμών και των ικανοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.
  • Δημιουργία βιώσιμων και δίκαιων μοντέλων παραγωγής και συστημάτων τροφίμων.
Διαφήμιση