Αρχική COVID-19 Πως τα λύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Covid-19

Πως τα λύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Covid-19

0
covid 19
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το τελευταίο διάστημα το τι δείχνουν τα λύματα σχετικά με τα κρούσματα Covid-19, είναι μία καθημερινότητα στην ενημέρωση, για τις εξελίξεις. Και πρόκειται για μία σημαντική πληροφορία, σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid-19 δείχνουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες ιού στα κόπρανα τους. Ακόμη και πριν εμφανίσουν συμπτώματα – αν το κάνουν ποτέ.

Τα λύματα προειδοποιούν για κρυφές μολύνσεις

Ουσιαστικά, η παρακολούθηση των λυμάτων αντιπροσωπεύει σε μεγάλο ποσοστό εκείνους που δεν έχουν δοκιμαστεί. Ή όσους έχουν μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Προειδοποιούν για κρυφές μολύνσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κρούσματα.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το SARS-CoV-2 μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα εντός τριών ημερών από τη μόλυνση. Αρκετά νωρίτερα από το χρόνο που απαιτείται για να αναπτύξουν τα άτομα συμπτώματα.

Έτσι ο έλεγχος των λυμάτων μπορεί να προσφέρει στους ειδικούς, έναν τρόπο να εντοπίσουν τα κρούσματα νωρίς.

Οι επιστήμονες πανεπιστήμιο MIT και αλλού συνέκριναν τις συγκεντρώσεις Covid-19 στα λύματα από μια εγκατάσταση αστικής επεξεργασίας στη Μασαχουσέτη με περιπτώσεις Covid-19 στην ίδια περιοχή.

covid 19

Και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα του Covid-19 στα λύματα προηγήθηκαν των αυξήσεων κρουσμάτων. Και μειώθηκαν στα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών από τέσσερις έως 10 ημέρες.

Η μελέτη τους δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί. Η ανάλυση των λυμάτων, είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθούν μολυσματικές ασθένειες που εκκρίνονται στα ούρα ή τα κόπρανα, όπως το SARS-CoV-2.

Πως τα λύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας

Αλλά τα ευρήματα, μαζί με αυτά από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του Nature Biotechnology από ερευνητές του Γέιλ, υποδηλώνουν ότι η επιτήρηση των λυμάτων θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Με αυτό τον τρόπο οι ειδικοί δημόσιας υγείας προειδοποιούνται για την αύξηση των λοιμώξεων. Ακόμα και μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι τα δεδομένα κλινικών δοκιμών.

Εάν υπήρχε τέτοια παρακολούθηση νωρίς στην πανδημία, οι αρχές θα μπορούσαν να έχουν συνειδητοποιήσει νωρίτερα ότι ο ιός εξαπλωνόταν με ταχύτητα σε κοινότητες. Και θα μπορούσαν να προβλέψουν που θα χρειάζονταν περισσότερο ιατρικό προσωπικό και σε ποιες περιοχές θα δέχονταν πιέσεις το σύστημα υγείας.

Διαφήμιση