Αρχική Ανακύκλωση Νέες και ανακυκλώσιμες λεπίδες για ανεμογεννήτριες

Νέες και ανακυκλώσιμες λεπίδες για ανεμογεννήτριες

0
ανεμογεννήτριες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια καινοτόμα λεπίδα ανεμογεννητριών που κοστίζει λιγότερο και είναι ανακυκλώσιμη.
Εάν αντέξουν σε συνθήκες εξωτερικού χώρου, θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, τόσο στην ξηρά όσο και υπεράκτια.

Μπορεί να χρειαστούν χρόνια περαιτέρω δοκιμών για να βεβαιωθούμε ότι οι ανακυκλώσιμες λεπίδες μπορούν να αντέξουν τα εξωτερικά στοιχεία για 30 χρόνια. Κάτι που αποτελεί τον βασικό στόχο για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL).

Οι λεπίδες κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα θερμοπλαστικής ρητίνης που αναπτύχθηκε από την Arkema Inc.

Το σύστημα θερμοπλαστικής ρητίνης είναι μια δυνητικά πρωτοποριακή ανάπτυξη, επειδή επιτρέπει την ανακύκλωση των πτερυγίων του στροβίλου στο τέλος της ζωής τους.
Και δεν είναι μόνο η δυνατότητα ανακύκλωσης που ξεχωρίζει αυτές τις λεπίδες επόμενης γενιάς.

Οι ερευνητές του NREL η Ρόμπιν Μάρεϊ και ο Ντέρεκ Μπέρι, επισημαίνουν τα τρία βασικά οφέλη τους.

  1. Είναι ανακυκλώσιμα στο τέλος της ζωής μιας λεπίδας.
  2. Είναι λιγότερο ακριβό στην κατασκευή.
  3. Επιτρέπουν τη θερμική ένωση και διαμόρφωση, η οποία είναι μια ελαφρύτερη και πιθανώς πιο αξιόπιστη διαδικασία κατασκευής.

Η ομάδα σε ένα άρθρο τους στο περιοδικό Applied Composite Materials,  υπογραμμίζουν ότι σημαντικές βελτιώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να επιτευχθούν με την ανακύκλωση αποσυρόμενων υλικών και τη χρήση πρακτικών θερμικής συγκόλλησης.

Μαύρη λεπίδα σε ανεμογεννήτριες

Η μείωση του κόστους

Η μείωση του κόστους των μελλοντικών λεπίδων θα είναι ένα «μεγάλο βήμα» στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας.

Οι θερμοπλαστικές ρητίνες επιτρέπουν την ανακύκλωση των λεπίδων ανεμογεννητριών στο τέλος της ζωής τους. Και επίσης μειώνουν το χρόνο, το κόστος και την ενέργεια στην κατασκευή.

Η παραγωγή τους επιτρέπει μείωση του κόστους εργασίας λόγω του ταχύτερου κύκλου σκλήρυνσης, σε σύγκριση με τη θερμοσκληρυνόμενη ρητίνη / εποξική.

Στα θερμοπλαστικά υλικά επιτυγχάνεται σκλήρυνση σε θερμοκρασία δωματίου. Πράγμα που αποτελεί τεράστια βελτίωση σε σχέση με τα παραδοσιακά εποξειδικά θερμοσκληρυνόμενα υλικά που απαιτούν ακριβά θερμαινόμενα καλούπια και μια ενεργειακή και χρονοβόρα διαδικασία φούρνου.

Έτσι, το κόστος εξοπλισμού και εργασίας είναι χαμηλότερο από εκείνο που θα χρειαζόταν θερμαινόμενα εργαλεία ή φούρνος μετά τη σκλήρυνση.

Επιπλέον, οι θερμοπλαστικές λεπίδες μπορούν να ενώνονται θερμικά, αντί να βασίζονται σε κολλητικούς δεσμούς.

Λεπίδες πιο δυνατές και ελαφρύτερες

Οι λεπίδες μπορούν να γίνουν πιο δυνατές και ελαφρύτερες. Και να επισκευαστούν πιο εύκολα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες.
Το σύστημα θερμοπλαστικής ρητίνης ανοίγει το δρόμο για την επιτόπου κατασκευή λεπίδων. Έτσι ώστε να μπορούν να κατασκευάζονται μεγαλύτερες με πολύ χαμηλότερο κόστος μεταφοράς.

Το NREL είναι ένα από τα λίγα εργαστήρια με την ικανότητα και τις δυνατότητες κατασκευής πτερυγίων πλήρους κλίμακας για χρήση.
Συνεργαζόμενοι με τους βιομηχανικούς εταίρους, οι ερευνητές του NREL φιλοδοξούν να φέρουν σύντομα στην αγορά αυτές τις καινοτόμες, ανακυκλώσιμες λεπίδες.

Διαφήμιση