Αρχική Τεχνολογία Τεχνητή νοημοσύνη: Ένα απαραίτητο άλμα για τις επιχειρήσεις

Τεχνητή νοημοσύνη: Ένα απαραίτητο άλμα για τις επιχειρήσεις

0
τεχνητή νοημοσύνη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

«Ακαταλαβίστικη ή παντελώς άγνωστη έννοια» φαίνεται να παραμένει ο όρος Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα. Μόλις το 3% των επιχειρήσεων στην χώρα αξιοποιούν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης έναντι 45% που είναι ο μέσος όρος παγκοσμίως.

Στοιχεία που αναφέρονται σε μελέτη του ΣΕΒ που έχει τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη: ένα απαραίτητο άλμα για τις επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι η διάχυσή της στην χώρα μπορεί να αυξήσει αθροιστικά το ΑΕΠ σε 15 χρόνια κατά περίπου 200δισ. ευρώ.

Προετοιμάζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη η Ελλάδα είναι στην 23η θέση του σχετικού δείκτη της Ε.Ε. (Government AI Readiness Index). Την ίδια στιγμή, 16 χώρες της ΕΕ ήδη υλοποιούν προγράμματα μεγάλης κλίμακας, ενώ 5 είναι σε τελικό στάδιο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας ενός εθνικού σχεδίου, χωρίς ωστόσο κάποια δομημένη διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα.

Τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι επιχειρήσεις με λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, εμφανίζουν περιθώρια κέρδους έως 17% καλύτερα από τον ανταγωνισμό, με συστήματα προληπτικής συντήρησης, μείωσης σφαλμάτων στην παραγωγή, υποβοήθησης εργασιών από ρομποτικές μηχανές, προβλέψεων ζήτησης, διαχείρισης ποιότητας, εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης πελατών, λήψης αποφάσεων χωρίς ανθρώπινη παρουσία, κλπ.

Ενδεικτικά, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν έως 5% την αποδοτικότητα στην παραγωγή, ως 13% την κερδοφορία, έως 12% την εξοικονόμηση καυσίμων, έως 10% το χρόνο διάθεσης προϊόντων στην αγορά.

Στο λιανικό εμπόριο, επιτυγχάνεται έως 20% μείωση στα αποθέματα, έως 30% μείωση του χρόνου αποθεματοποίησης και έως 30% αύξηση των online πωλήσεων.

Σημαντικά οφέλη και για την υγεία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως αναφέρει η μελέτη, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η ταχύτερη εύρεση θεραπειών, η βελτίωση της παραγωγικότητας του νοσηλευτικού προσωπικού (έως 50%), η μείωση των δαπανών υγείας (έως 10%), αλλά και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες στην αξιοποίηση της στην Ελλάδα

Δύο ουσιαστικά είναι οι παράγοντες που επιβραδύνουν τους ρυθμούς διείσδυσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα. Ο πρώτος αφορά την έλλειψη ικανού όγκου αξιοποιήσιμων δημόσιων πληροφοριών που είναι αναγκαίες στην «εκμάθηση» των συστημάτων της Τεχνητή Νοημοσύνης και ο δεύτερος έχει να κάνει με την περιορισμένη ισχύς στις επιχειρήσεις που είναι αναγκαία για την εκτέλεση σύνθετων υπολογισμών.

Διαφήμιση