Αρχική COVID-19 Συμφωνία Ε.Ε. – Moderna για αγορά έως και 160 εκατ. δόσεων εμβολίου...

Συμφωνία Ε.Ε. – Moderna για αγορά έως και 160 εκατ. δόσεων εμβολίου κορονοϊού

0
Εμβόλιο
Διαφήμιση
Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του υποψήφιου εμβολίου της, έφτασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου δηλώνει πως την Τετάρτη θα υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94.5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αύριο θα εγκρίνουμε ένα νέο συμβόλαιο για να εξασφαλίσουμε ακόμη ένα εμβόλιο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, ενώ προσέθεσε ότι η συμφωνία “μας επιτρέπει να αγοράσουμε έως 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που παράγεται από την Moderna”.

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Η 6η συμφωνία της Ε.Ε. με εταιρεία παραγωγής εμβολίου

Πρόκειται για την έκτη συμφωνία της Ε.Ε. με εταιρείες παραγωγής για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19, εφόσον έχει ήδη υπογράψει πέντε συμβόλαια προμήθειας εμβολίων και συγκεκριμένα:
  • με την σουηδοβρετανική AstraZeneca
  • την αμερικανική Johnson & Johnson (για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων από την κάθε μία),
  • το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις),
  • το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις)
  • την γερμανική CureVac (μέχρι 405 εκατομμύρια δόσεις).
Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο όταν τα εμβόλια αυτά θα αξιολογηθούν ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Η κυκλοφορία κάθε εμβολίου εντός Ε.Ε. εξαρτάται από το πράσινο φως της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Με τις πρώτες δόσεις να αναμένονται διαθέσιμες στις αρχές του 2021.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση