Αρχική Ελλάδα Μακρόν – Μητσοτάκης: Σε απόλυτη συμφωνία στην Κορσική -Η Τουρκία αντιδρά και...

Μακρόν – Μητσοτάκης: Σε απόλυτη συμφωνία στην Κορσική -Η Τουρκία αντιδρά και πάλι

0
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ 7 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε (MED7 SUMMIT) // ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ (EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ 7 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε (MED7 SUMMIT) // ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ (EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Η αναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική ολοκληρώθηκε σε κλίμα απόλυτης συμφωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και με συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Ενώ αναμένεται να ακούσουμε περισσότερα επί τούτου δια του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.

To Tweet Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:

«Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Μεταναστευτικό και τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο

tsavousoglou Τσαβούσογλου
Τσαβούσογλου

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία». Όπως είπε, οι συμφωνίες τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με γειτονικές χώρες, όπως με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχε ξεκινήσει την εποχή της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Ελλάδα δεν ξεκινά τον διάλογο μαζί μας, πάντα το βάζει στα πόδια». «Αν η Ελλάδα θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε και εμείς τις δικές μας», είπε, προσθέτοντας: «Δώσαμε το ”πράσινο φως” σε κάθε πολιτικό διάλογο για να περιοριστεί η ένταση».

Παράλληλα υποστήριξε ότι είχε υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία μέσω Γερμανίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, αλλά η Ελλάδα, λίγο πριν από μια κοινή γραπτή δήλωση που επρόκειτο να υπογραφεί την 7η Αυγούστου, προσχώρησε σε μια «παράνομη» συμφωνία με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθεί πολύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ακόμη ότι θεωρεί λάθος το ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, κάλεσε τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την υποστήριξή της στους «τρομοκράτες του PKK» και ζήτησε από την ΕΕ να ακολουθήσει τις συμβουλές της Ανγκελα Μέρκελ για να υπάρξει μια «ειλικρινής» διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε μάλιστα λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» και δεν μπορούν να έχουν την ίδια επήρεια στην οικονομική ζώνη, δικαιολογώντας ακόμα και το casus belli της Άγκυρας κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι εάν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, η Τουρκία θα αποκλειστεί από τη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο.

Πηγές: iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr

 

Διαφήμιση