Αρχική Περιβάλλον Πορτοκαλί ουρανός μετέτρεψε την Καλιφόρνια σε …Άρη

Πορτοκαλί ουρανός μετέτρεψε την Καλιφόρνια σε …Άρη

0
Καλιφόρνια AP Photo
Καλιφόρνια AP Photo /cnn.gr
Διαφήμιση

Με πορτοκαλί σχεδόν απόκοσμη απόχρωση, ο ουρανός στην Καλιφόρνια, δε θύμιζε χθες σε τίποτα τη Γη, παρά τον Άρη. Οι κάτοικοι ξύπνησαν αντικρίζοντας αυτό το φαινόμενο που οφείλεται στον καπνό από πυρκαγιές που καίνε μερικά χιλιόμετρα μακρυά.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Bay Area της Καλιφόρνια αλλά και στο Σαν Φρανσίσκο, το Όκλαντ και το Μπέρκλεϊ ενώ στο βάθος ήταν ορατές οι τεράστιες πυρκαγιές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους και έχουν κατακάψει χιλιάδες στρέμματα.

«Όταν ο καπνός και η στάχτη αυξηθούν δραματικά, έχουν τη δυνατότητα να ‘κόψουν’ το φως του ήλιου εντελώς, δημιουργώντας ένα σκηνικό… νύχτας των νεκρών», ανέφερε o μετεωρολόγος Τζάντσον Τζόουνς.

california 10
Καλιφόρνια AP Photo /cnn.gr

Οι κάτοικοι χρειάστηκε να ανάψουν τα φώτα τους πριν στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό που έμοιαζε βγαλμένο από εφιάλτη. Οι άνεμοι μετέφεραν τον καπνό από τις τεράστιες πυρκαγιές χιλιόμετρα μακριά. Και άλλες περιοχές όπως το Σάλεμ στο Όρεγκον βίωσαν ανάλογο σκηνικό.

Ο καπνός κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ

california 13
Καλιφόρνια AP Photo /cnn.gr

Οι τεράστιοι καπνοί που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που εξαπλώνονται σε όλη την Καλιφόρνια έχουν αναγκάσει τους μετεωρολόγους να εκδώσουν τις περισσότερες προειδοποιήσεις για επιφυλακή σχετικά με την ποιότητα του αέρα που καταγράφονται στο Bay Area: επί 25 συνεχείς ημέρες συστήνεται στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τον αέρα που εισπνέουν. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 14 συνεχόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια του Camp Fire 2018.

Το παράδοξο είναι πως η ποιότητα του αέρα παραμένει προς το παρόν σχετικά καλή, δεδομένου του χρώματος του ουρανού. Κι αυτό χάρη στη συγκεκριμένη φορά των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ενώ, οι μετεωρολόγοι δεν αναμένουν το φαινόμενο να σταματήσει νωρίτερα από το Σάββατο.

«Ο καπνός και η τέφρα λειτουργούν σαν η φυσική εκδοχή ενός φίλτρου Instagram», λέει ο μετεωρολόγος. «Τα σωματίδια στον αέρα διαθλούν το φως του ήλιου με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που κάνουν τα μικροσωματίδια αέρα όταν ο ήλιος δύει ή ανατέλλει».

Το φαινόμενο αποθανάτισαν οι κάτοικοι με πολλές αναρτήσεις στα social media. Φωτογραφίες σπιτιών με ανοικτά φώτα στις γειτονιές και με σχόλια για το πόσο σουρεαλιστικό είναι.

Πηγή: cnn.gr

Διαφήμιση