Αρχική Ελλάδα Στήριξη της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Νότο στις κοινές δηλώσεις των ηγετών

Στήριξη της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Νότο στις κοινές δηλώσεις των ηγετών

0
ηγετες med 7
Διαφήμιση

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Βασικά σημεία ομιλίας Μακρόν

Σήμερα έχουμε μια πολύπλευρη κρίση. Μια κρίση υγειονομικού χαρακτήρα, μια κοινωνικοοικονομική κρίση και μια περιβαλλοντική κρίση. Υπάρχει μεταναστευτική κρίση

Η Μεσόγειος έχει καταστεί μια μοντέρνα οδός δουλείας, ενώ θα έπρεπε να είναι από ελεύθερη επιλογή. Υπάρχει μια τρομοκρατική απειλή που προστίθεται στα ανωτέρω.

Υπάρχει και πολιτική κρίση.

Μιλούμε για ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων.

Πρώτα μιλήσαμε για το μεταναστατευτικό. Η αδράνεια υπήρξε σαφώς σε αυτό το κομμάτι», είπε και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα.

Είχαμε την ευκαιρίας να έχουμε διάλογο με την καγκελάριο Μέρκελ. Σαφώς θα αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες.

Δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την μεταναστευτική κρίση.Έχουμε ισχυρή σύγκληση στο κομμάτι της Τουρκίας.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την Αν. Μεσόγειο και φυσικά με την Τουρκία. Υπάρχει ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Έχουμε μια κοινή διακήρυξη, η οποία είναι υπό διαμόρφωση. Ο κοινός μας στόχος είναι να υπάρχουν σταθερές σχέσεις. Θέλουμε διάλογο και συνεργασία, αλλά απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι θέσεις μας.

Είναι κοινή μας ευχή να υπάρχει αποφυγή των κλιμακώσεων.

Βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Πριν από όλα ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα της Μυτιλήνης.

Θέλω να ευχαριστήσω για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα. Η πρώτη μας μέριμνα ήταν τα ασυνόδευτα παιδιά.

Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Η Ευρώπη οφείλει να περάσει από τα λόγια συμπαράστασης σε πράξεις. Να πετύχουμε εκεί που στο παρελθόν αποτύχαμε.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις τουρκικές προκλήσεις. Η Τουρκία απομακρύνεται απροκάλυπτα από τον διάλογο. Τα συμπεράσματα της Συνόδου δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν επιθυμεί τον διάλογο, πρέπει να το δείξει στην πράξη. «Τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων», τόνισε.

Η Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική. Υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ως προς το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα σύνορα, απαιτείται ωστόσο έμπρακτη αλληλεγγύη.

Βασικά σημεία της ομιλίας Κόστα

Η Ευρώπη είχε ήδη κάνει ένα ιστορικό βήμα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου

Θέλουμε να εκφράσουμε τη δική μας αλληλεγγύη σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο και να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες των Μισέλ-Μπορέλ.

Πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη καταλύτη σταθερότητας σε παγκόσμιας κλίμακα. Να έχουμε μια κοινή ατζέντα για τα σύνορά μας.

Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι στο διάλογο με τη νότια όχθη της Μεσογείου, πρέπει να υπάρξει μια κοινή ατζέντα

Το σύνολο των χωρών του Νότου έχει μια πολύ μεγάλη συνεισφορά για το σύνολο της ΕΕ. Υπάρχουν χώρες που έχουν ενώσει δυνάμεις για να μας δώσουν ισχύ.

Βασικά σημεία της ομιλίας Σάντστεθ

Εκφράζω την αλληλεγγύη της Ισπανίας προς τον ελληνικό λαό.

Αυτή η σύνοδος είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Διότι έχουμε ένα κοινό όραμα και κοινές κρίσεις.

Το μεσογειακό όραμα είναι θετικό, εποικοδομητικό, ένα όραμα του μέλλοντος. Πρέπει να επανεκκινήσουμε αυτή την ευρωμεσογειακή ατζέντα.

Σε σχέση με την μετανάστευση, προσυπογράφω τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κόστα.

Στο θέμα της Τουρκίας: Υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά. Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ένα μήνυμα διαλόγου. Πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι καρποί και τα καλά σημεία στις συνομιλίες με την Τουρκία.

Βασικά σημεία της ομιλίας Κόντε

Ο διάλογος ήταν εξαιρετικά συνεκτικός. Κατέδειξε ότι μπορεί να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα διά της πράξεως.

Για το ζήτημα της μετανάστευσης είδαμε ότι υπάρχει ένα συμπέρασμα και μια ανάγκη δράσης. Εμείς πρέπει να ρυθμίσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Δεν μπορούμε να υφιστάμεθα απλά τις συνέπειες αυτών. Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές, να θεσμοθετήσουμε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που θα είναι αποτελεσματικοί για τον επαναπατρισμό.

Για την Ανατολική Μεσόγειο: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εκφράσουμε την ισχυρή μας αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σκοπός μας είναι να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις που θα επιτρέψουν εκ νέου τον διάλογο.

Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο που να βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων. Μιλάμε για μια πιο ισχυρή Ευρώπη. η Ευρώπη βασίζεται και εδράζεται στην ασφάλεια. Η Ιταλία θα συνεχίσει να προωθεί τον διάλογο.

Βασικά σημεία της ομιλίας Αναστασιάδη

Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της μεταξύ μας συνεννόησης.

Για το μεταναστευτικό: Η Κύπρος καλείται επί σειρά ετών να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση διαχείρισης μεταναστευτικών ροών που κατά κύριο λόγο προέρχονται μεθοδευμένα από τη γείτονα χώρα, Τουρκία. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρέπει να εδράζεται στη βάση της αλληλεγγύης.

Για την Τουρκία: Ενημερώσαμε τους συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλαμε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σύρραξης.

Συμφωνήσαμε με τους ηγέτες ως προς την ανάγκη κοινής στρατηγικής και μέτρων

Πηγές: cnn.gr, ert.gr, skai.gr

Διαφήμιση