Αρχική Ελλάδα Μακρόν: Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Kασίν – Η συνάντηση με τον...

Μακρόν: Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Kασίν – Η συνάντηση με τον Κ.Μητσοτάκη

0
mitsotakis makron
Διαφήμιση

Τις αντιδράσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μεσούτ Χακί Κασίν, συμβούλου του Ταγίπ Ερνογάν, ότι αν χρειαστεί θα βυθίσει το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, με το Γάλλο πρόεδρο να φθάνει σε σημείο τηλεφωνικής συνομιλίας με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για παρέμβαση αποκλιμάκωσης.

Την ίδια ώρα αναμένουμε το κρίσιμο ραντεβού του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη στην Κορσική.

Μακρόν: Θα ψάχνουν να βρουν που πέφτει η Τουρκία

charlesdegaule
Charles de Gaule Φωτό: euro2day.gr

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι εμπρηστικές δηλώσεις Τζασίν προκάλεσαν την αστραπιαία αντίδραση του Προέδρου της Γαλλίας Ε. Μακρόν, ο οποίος τηλεφώνησε το μεσημέρι στον Πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας του «να μαζέψει τον Ερντογάν» διότι εκτός των άλλων η «Τουρκία δεν προσφέρει τίποτα στον Δυτικό Κόσμο». Διαφορετικά, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, όλοι θα «ψάχνουν να βρουν που πέφτει η Τουρκία. Διότι ο Τζασίν πρέπει να είναι τρελός αν νομίζει ότι μπορεί να βυθίσει το Σαρλ Ντε Γκωλ»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τηλεφώνημα ανταπέδωσε λίγο αργότερα ο Τραμπ στον Μακρόν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να θέλει να κατεβάσει τους τόνους, προτείνοντας να μην πλεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο στην Αν Μεσόγειο « για να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα».

Το ίδιο διάστημα , ο Τ. Ερντογάν τηλεφώνησε δύο φορές στην καγκελάριο Μέρκελ υποβάλλοντας το αίτημα να μην πλεύσει το Σαρλ Ντε Γκωλ στην περιοχή.

Το Παρίσι ωστόσο δεν αναθεωρεί την απόφαση του και γι’ αυτό έχει ήδη δώσει εντολή εφαρμογής Ζώνης Αναγνώρισης Αεροσκαφών ( AIR IDENTIFICATION ZONE) 60νμ για εχθρικά αεροσκάφη και 20νμ για εχθρικά πλοία από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ»

Η αναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη -Μακρόν

Κατά τη συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη και του Ε.Μακρόν, που πραγματοποιείται λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) στο γαλλικό νησί, αναμένεται να επισημοποιηθεί η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας με την αγορά από ελληνικής πλευράς των 18 αεροσκαφών Rafale και άλλων εξοπλιστικών συστημάτων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε, επίσης, τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. «Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμμανουέλ Μακρόν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Κινήσεις ισορροπίας

Η ενίσχυση πάντως των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μία εύκολη εξίσωση για την Αθήνα. Οι παράγοντες που εξετάζονται είναι πολλοί και δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά και στο διπλωματικό. Οι κινήσεις που γίνονται, εξετάζονται με προσοχή, αφού η αγορά όπλων από την Γαλλία, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους συμφωνία προμήθειας εξοπλισμού και από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες.

Η χρονική στιγμή πάντως για την Ελλάδα είναι θετική. Όσο κι αν οι σύμμαχοι προσπαθούν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις, είναι ολοφάνερο πλέον πως η πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει τριγμούς στις δυσκίνητες μαλακές καρέκλες των Βρυξελλών.

Η Ελλάδα από την άλλη επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και μην κλιμακώνοντας την κατάσταση αποφεύγει να κάνει ένα λάθος που θα την φέρει υπόλογη απέναντι στην Τουρκία, κάτι που όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι αυτό που επιθυμεί διακαώς ο μεγαλομανής Ερντογάν προκειμένου να προσδώσει δίκαια στις ενέργειές του.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Διαφήμιση