Αρχική COVID-19 Αρχίζει η προληπτική χορήγηση κολχικίνης στην Ελλάδα

Αρχίζει η προληπτική χορήγηση κολχικίνης στην Ελλάδα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Ξεκινά από αύριο η εφαρμογή ενός αυστηρού πρωτοκόλλου χορήγησης κολχικίνης για προληπτικούς λόγους σε ασθενείς φορείς του κορονοϊού στα πρώτα στάδια. Την έρευνα συντονίζουν οι καθηγητές καρδιολογίας κκ. Σπύρος Δευτεραίος και Χριστοδουλος Στεφανάδης.

Σε περίπου ένα μήνα, οι επιστήμονες στην χώρα μας θα γνωρίζουν αν το πάμφθηνο χάπι με τη δραστική ουσία Κολχικίνη, το οποίο χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα και για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες, ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.

Η χρήση της σε ασθενείς του κορονοϊού, είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε στην ΕΡΤ1, ο γιατρός Γιώργος Σιάνος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως επισημαίνει, με τη μέθοδο αυτήν προσπαθούμε να μειώσουμε την θνητότητα των ασθενών από παράπλευρες ασθένειες, καθώς υπολογίζουμε ότι ένα 7% των ασθενών του ιού είναι πιθανόν να πεθάνουν από περικαρδιτιδα.

Το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας στο πλαίσιο μελέτης που θα συμπεριλάβει 300 ασθενείς με κορονοϊό, όπως αποκαλύπτει ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραιός μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

κολχικίνη

«Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορονοιού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κορονοϊό αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες», εξηγεί ο κος Δευτεραίος.

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Δαΐκος ομότιμος καθηγητής παθολογίας, λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθήνας ΕΚΠΑ, τόνισε ότι η χορήγηση της κολχικίνης μπορεί να γίνει αυστηρώς και μόνο με ιατρική συνταγογράφηση, γιατί όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες.

Ο κ. Δαΐκος, υποστήριξε ότι από πλευράς μοριακών τεστ η Ελλάδα βρίσκετε σε καλά επίπεδα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 15.000 τέτοια τεστ, πράγμα που σημαίνει 1.500 τεστ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η καλύτερη περίπτωση χώρας που κάνει μεγάλο αριθμό τεστ είναι η Νότια Κορέα, στην οποία αντιστοιχούν 5000 τεστ ανά ένα εκατομμύριο.

Όπως είχε αναφέρει, το Ecozen.gr στις 27 Μαρτίου 2020, στη λύση αυτή επιλέγει πρωτοπορώντας η ελληνική επιστημονική κοινότητα, αλλά όπως έγινε γνωστό αρχίζει να εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες όπως είναι ο Καναδάς.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα και με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, κάθε προληπτική αγωγή είναι θεμιτή προκειμένου να αποφευχθούν ασθένειες της καρδιάς και του πνεύμονα, που συνήθως ενεργοποιεί ο ιός κυρίως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Ο ίδιος, μάλιστα, προέτρεψε όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου καλό θα ήταν να το κάνουν μέχρι και τον Μάιο που διαρκεί η περίοδος εμβολιασμού.

Κορονοϊός κολχικίνη

Ο κος Δευτεραίος, ένας από τους επικεφαλείς της ομάδας 70 επιστημόνων, καθηγητών, καρδιολόγων και πολλών λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο ΑΠΕ, επισημαίνει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ για συγχορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό και εξηγεί πως θα εξαχθούν τα συμπέρασμα της.

«Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό και κάποιοι άλλοι εκτός από αυτές τις θεραπείες θα παίρνουν συμπληρωματικά και την Κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς ασθενών και σε περίπου ένα μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι ωφέλιμη».

Ο κος Δευτεραίος τονίζει, ότι αν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου, όπως έχει συμβεί για την περικαρδιτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, από προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες, το φάρμακο, που έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορεί να ριχθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κορονοϊού στην καρδιά.

Όπως αναφέρει χαραχτηριστικά, «η πιθανή αποτελεσματικότητα της Κολχικίνης, θα δώσει χρόνο στους υπόλοιπους ερευνητές να βρουν τον φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορονοϊό».

Κορονοϊός

Το εγχείρημα των Ελλήνων επιστημών που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία στηρίχθηκε σε μια απλή σκέψη που έχει να κάνει με τη δράση της Κολχικίνης που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

«Το φάρμακο έχει αντιφλεγμονώδη δράση -αλλά όχι την ίδια με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη – που δεν είναι απαγορευτική για χρήση του στον κορονοϊό. Εμείς έχοντας μελετήσει και παλιότερα τη ευεργετική δράση του φαρμάκου για την καρδιά και τους μηχανισμούς που δρα, καταθέσαμε αρχικά τον προβληματισμό μας στην ελληνική επιστημονική Κοινότητα και φτάσαμε σήμερα να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό και να μελετούμε τη δράση του αυτή», καταλήγει ο κος Δευτεραίος που λέει στο ΑΠΕ ότι όλα τα στοιχεία για τη μελέτη θα είναι αύριο διαθέσιμα στον Παγκόσμιο Ιατρικό Ιστότοπο ώστε οποιοσδήποτε σε διεθνές επίπεδο έχει να συμβάλει ή να διατυπώσει διαφορετικές γνώμες θα μπορεί να το κάνει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι Καναδοί επιστήμονες ξεκινούν παράλληλα με τους Έλληνες συναδέλφους τους ερευνητές, μεγάλη δική τους μελέτη με 6000 ασθενείς για να δουν αν η Κολχικίνη, αυτό το πολύ παλιό φάρμακο εκλογής για τον Μεσογειακό Πυρετό και την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς με κορονοϊό.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Για περισσότερες πληροφορίες:

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤσιόδρας: «Η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο»
Επόμενο άρθροΦάρμακα και κορονοϊός: Ποια τα νέα όπλα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ