Αρχική COVID-19 Φάρμακα και κορονοϊός: Ποια τα νέα όπλα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

Φάρμακα και κορονοϊός: Ποια τα νέα όπλα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

0
Φάρμακα και κορονοϊός
Διαφήμιση

Yπάρχουν βασικές ομοιότητες και διαφορές, ανάμεσα στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους και τον σημερινό τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, στον οποίο βρισκόμαστε ελέω νέου κορονοϊού. Πλέον, τα φάρμακα που θα δημιουργηθούν θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι δύο προηγούμενοι πόλεμοι ξεκίνησαν από την Ευρώπη, ο τρίτος από την Κίνα, στην Ασία.

Στους δύο προηγούμενους, πέθαιναν ή τραυματίζονταν στα χαρακώματα ένοπλοι κυρίως νέοι μέχρι 25 ετών, ενώ στον τρίτο στην πρώτη γραμμή είναι πολίτες, επιστήμονες γιατροί και υγειονομικό προσωπικό και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Στους δύο προηγούμενους τα θύματα στην πρώτη γραμμή και στον άμαχο πληθυσμό προσβάλλονταν από συγκεκριμένο, προσωποποιημένο εχθρό, ενώ στον Τρίτο ο εχθρός είναι αόρατος.

Στους δύο προηγούμενους τα θύματα προέρχονταν, από τα οπλικά συστήματα και ήταν νέοι ενώ στον τρίτο τα θύματα προέρχονται από μοριακά συστήματα(εξάπλωση του ιού) και είναι ως επί τω πλείστων ηλικιωμένοι.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την ρίψη της ατομικής βόμβας. O τρίτος θα λήξει με την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Στους δύο προηγούμενους ο νικητής χρησιμοποίησε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα, στον Τρίτο θα νικήσουμε χάρη στα σύγχρονα φάρμακα.

Φάρμακα

Φάρμακα κατά του κορονοϊού

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο σύγχρονα φάρμακα που ετοιμάζει η επιστήμη ,που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά στους επόμενους δύο μήνες και θα καθορίσουν την νικηφόρα πορεία του ανθρώπου ενάντια στον Κορονοϊό. Το μόνο σίγουρο, στην κρίση που βιώνουμε με την εξάπλωση του φονικού ιού, είναι ότι ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος. Οι εκτιμήσεις των γιατρών για τα φάρμακα , πολλές φορές οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς τους πολίτες που σπεύδουν από μόνοι τους να προμηθευτούν φάρμακα χωρίς τις συμβουλές των ειδικών και χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ:

Remdesivir

Από όλα τα υποψήφια κατά της νόσου του Κορονοιού, φάρμακα, το Remdesivir της αμερικανικής Gilead, θα μπορούσε να είναι το πρώτο που θα φθάσει στην αγορά.

Το αντιϊκό φάρμακο αναπτύχθηκε κατά άλλων ιών όπως ο Έμπολα (χωρίς να αποδειχθεί αποτελεσματικό) και δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση πουθενά. Αλλά αποδείχθηκε πολλά υποσχόμενο στην αγωγή ασθενών του νέου κορονοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, και χρησιμοποιήθηκε στην αγωγή δύο ασθενών στις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Η Gilead ξεκίνησε την δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών στην Ασία, γνωστή ως ”Phase 3”. «Προς το παρόν μόνο» για ένα φάρμακο σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να έχει πραγματική αποτελεσματικότητα. Είναι το remdesivir», έχει δηλώσει ο Bruce Aylward, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τον Άντονι Φάουτσι, το φάρμακο μπορεί να είναι διαθέσιμο «εντός των προσεχών δύο μηνών».

Το Remdesivir τροποποιείται εντός του ανθρώπινου οργανισμού για να μοιάσει σε ένα από τα τέσσερα συστατικά στοιχεία του DNA, τα νουκλεοτίδια. Όταν οι ιοί αναπαράγονται, το κάνουν «γρήγορα και κάπως πρόχειρα», σύμφωνα με τον ιολόγο Benjamin Neuman. Το Remdesivir μπορεί να ενσωματωθεί στον ιό σε μία από αυτές τις αναπαραγωγές. Το αντιϊκό θα πρόσθετε στον ιό μη επιθυμητές μεταλλάξεις που μπορούν να τον καταστρέψουν.

Φάρμακα

Μονοκλωνικά Αντισώματα

Η Regeneron ανέπτυξε τον περασμένο χρόνο ένα θεραπευτικό φάρμακο, που λαμβάνεται ενδοφλεβίως, και είναι γνωστό υπό την ονομασία «μονοκλωνικά αντισώματα» και το οποίο έχει βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που έχουν προβληθεί από τον ιό Εμπολα.

Η εταιρεία τροποποίησε γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με το ανθρώπινο. Τα ποντίκια εκτέθηκαν σε ιούς, σε εξασθενημένες μορφές ιών και σε ιϊκές πρωτεΐνες για να παράξουν ανθρώπινα αντισώματα, εξηγεί ο Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος έρευνας στην Regeneron.

Στην συνέχεια αυτά τα αντισώματα απομονώθηκαν και εξετάσθηκαν για να επιλεγούν τα πιο αποτελεσματικά, που καλλιεργούνται σε εργαστήρια, φιλτράρονται και εισάγονται ενδοφλεβίως στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το φάρμακο θα μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως θεραπεία όσο και ως εμβόλιο, με την λήψη του από ανθρώπους πριν εκτεθούν, ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν θα είναι παρά προσωρινά, διότι τα αντισώματα δεν θα ενταχθούν στην μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων.

Η Regeneron δοκιμάζει επίσης για την αντιμετώπιση της φλεγμονής των πνευμόνων που αναπτύσσεται σε σοβαρές μορφές συνεπεία του νέου κορονοϊού την χρήση και ενός άλλου φαρμάκου της, του Kevzara, που αρχικά προορίζεται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών που προκαλεί η αρθρίτιδα. Το φάρμακο αυτό αντιμετωπίζει το σύμπτωμα και όχι τον ίδιο τον ιό.

Φάρμακα και κορονοϊός

Αντισώματα Ασθενών

Η καλιφορνέζικη εταιρεία βιοτεχνολογία Vir έχει απομονώσει αντισώματα ασθενών που επέζησαν του Sars για να αναλύσει αν είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Το εργαστήριό της έχει ήδη αναπτύξει θεραπείες για τον Έμπολα και άλλες ασθένειες.

Κορονοϊός και Υδροξυχλωροκίνη

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας μαζί με δέκα άλλα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα κλπ. ο συνδυασμός δύο φαρμάκων ήδη εγκεκριμένων, της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης, το πρώτο είναι αποτελεσματικό κατά της ελονοσίας και το δεύτερο κατά του Έμπολα, είχαν πολύ ευνοϊκά αποτελέσματα κατά του Κορονοϊού και ασθενείς με ήπια και σοβαρά συμπτώματα θεραπεύτηκαν την 6η μέρα.

Το φάρμακο βρίσκεται υπό έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά της Ε.Ε. και πολύ πιθανόν αρχές Μαΐου να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή Αγορά.

Αναφορά

  • Gautret et al. (2020) Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of
  • COVID‐19: results of an open‐label non‐randomized clinical trial. International Journal of
  • Antimicrobial Agents – In Press 17 March 2020 – DOI :
    10.1016/j.ijantimicag.2020.105949

Ωστόσο, Γερμανοί καρδιολόγοι προειδοποιούν για την πειραματική χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, χλωροκίνη, σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη, ένα μακρολιδικό αντιβιοτικό για τη θεραπεία ήπιων έως μέτριας βαρύτητας λοιμώξεων του αναπνευστικού, σε ασθενείς με COVID-19 (κορονοϊός), ότι προκαλεί αρρυθμίες και καρδιολογικά προβλήματα.

Φάρμακα και κορονοϊός

Κορονοϊός και Χλωροκίνη

Όσον αφορά το φάρμακο αυτό που και η χώρα μας προμηθεύτηκε πέντε τόνους, να επισημάνουμε ότι δεν θεραπεύει, αλλά κάνει ηπιότερα τα συμπτώματα και χορηγείται με παρακολούθηση ιατρού.

Πάντως είναι βασικό να μην ξεχνάμε ότι δεν παίρνουμε φάρμακα, που δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Για τον Κορονοϊό δεν έχει εγκριθεί κανένα φάρμακο μέχρι σήμερα σε όλον τον κόσμο. Συνεπώς δεν παραγγέλνουμε κανένα φάρμακο από το διαδίκτυο, ούτε ακολουθούμε οιαδήποτε αγωγή από το διαδίκτυο.

Μέχρι τότε ακολουθούμε την μόνη ενδεδειγμένη προληπτική αγωγή:

«Μένουμε σπίτι» και τηρούμε τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής.

Nίκος Κατσαρός

*Ο κ. Κατσαρός είναι Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, π.Πρόεδρος της Ένωσης Ελλή­νων Χημικών και Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση