Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Το Αρσενικό Νάξου στα προστατευόμενα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Αρσενικό Νάξου στα προστατευόμενα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

0
arseniko naxou
Διαφήμιση

Στον κατάλογο με τα προστατευόμενα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνεται πλέον το «Αρσενικό Νάξου», ένα τυρί με ιδιαίτερη πικάντικη γεύση.

«Πρόκειται για ένα «ώριμο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ξεχωρίζει από τα άλλα τυριά χάρη στην έντονη, πικάντικη και αλμυρόγλυκη γεύση του», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία παραγωγής του «Αρσενικού Νάξου» συνδέεται στενά με τις γνώσεις των τυροκόμων, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον χρόνο τυροκόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύσταση της χλωρίδας.

Συσκευασία και σήμανση

Τονίζεται ότι πλέον, για να φέρει τον τίτλο ΠΟΠ, η συσκευασία του προϊόντος είναι αναγκαίο να γίνεται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής ώστε να διασφαλίζεται:

  • η ποιότητα του προϊόντος κατά τη συντήρηση και τη μεταφορά του από φυσικούς παράγοντες (υγρασία, φως, θερμοκρασία, σκόνη, καυσαέρια) και από βιολογικούς παράγοντες (βακτήρια, μύκητες, ιούς),
  • η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος και
  • ο απαιτούμενος έλεγχος της παρακολούθησης των παραγόμενων – συσκευασμένων – πωλουμένων ποσοτήτων και η αντιστοίχιση με τις επιτρεπτές πρώτες ύλες και μεθόδους παρασκευής.

Η συσκευασία πρέπει να γίνεται από τον παραγωγό του προϊόντος με χαρτί για τρόφιμα ή άλλο υλικό συσκευασίας κατάλληλο για τρόφιμα.

Στο ακέραιο κεφάλι τυριού πρέπει να είναι τοποθετημένη ετικέτα με τις ακόλουθες ενδείξεις:

  • την ονομασία «Αρσενικό Νάξου» ακολουθούμενη από την ένδειξη «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» ή από το ακρωνύμιο ΠΟΠ
  • «από νωπό γάλα»
  • την επωνυμία και τη διεύθυνση της επιχείρησης παραγωγής και/ή συσκευασίας
  • την ημερομηνία παραγωγής
Διαφήμιση