Αρχική Ενέργεια Κεντρικός ο στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη στη Διάσκεψη για το...

Κεντρικός ο στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη στη Διάσκεψη για το Κλίμα

0
αλλαγή του κλίματος, κλιματική αλλαγή, κλίμα
Διαφήμιση

Ο φιλόδοξος στόχος για τη δημιουργία μιας Ευρώπης κλιματικά ουδέτερης μέχρι το 2050, θα αποτελέσει την κεντρική θέση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Την προσέγγιση αυτή παρουσίασαν στις Βρυξέλλες οι δύο (απερχόμενοι) αρμόδιοι επίτροποι, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς και ο επίτροπος για το Κλίμα, Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε.

Οι επιτυχίες

Οι δύο αξιωματούχοι ανέλυσαν όμως και τις μέχρι σήμερα επιτυχίες (τους) αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει εκπληρώσει ήδη τους στόχους για το 2020 και έχει νομοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για το 2030. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, από το 1990 έως το 2017 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν στην ΕΕ κατά 23% ενώ η οικονομία αυξήθηκε κατά 58%. Επιπλέον, το 25% των κεφαλαίων που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027) πρόκειται να χρηματοδοτήσουν δράσεις για το κλίμα.

Η Συμφωνία του Παρισιού

Κλίμα, Παρίσι

«Με τη Συμφωνία του Παρισιού, για πρώτη φορά όλα τα μέρη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι μειώσεις θα είναι έγκαιρες ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο από την κλιματική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φέρει στη Νέα Υόρκη τον καρπό των εργασιών μας για την Ενεργειακή Ένωση: μια ρεαλιστική προοπτική μιας Ευρώπης ουδέτερης από πλευράς εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, υποστηριζόμενης από φιλόδοξες πολιτικές που καθορίζονται στη δεσμευτική νομοθεσία», δήλωσε ο Μ. Σέφτσοβιτς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια θα αποτελέσουν πηγή “έμπνευσης” και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Εμπόδια

Ωστόσο ο δρόμος για μια πράσινη Ευρώπη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τον Ιούνιο τέσσερα κράτη-μέλη, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν συμφώνησαν στον στόχο που έχει θέσει η Επιτροπή για το 2050, με το επιχείρημα ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στις χώρες τους θα είναι μεγάλος.

«Είμαι βέβαιος ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν αποφάσεις όχι μόνο για την κλιματική ουδετερότητα αλλά και για το ταμείο μετάβασης το οποίο πλέον περιλαμβάνεται στις προτάσεις για να διασφαλιστεί μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση», σχολίασε ο επίτροπος Κανιέτε.

Διαφήμιση