Αρχική Καταστροφές GCA: Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

GCA: Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Προσαρμογή (GCA), η ανθρωπότητα είναι ανησυχητικά απροετοίμαστη για τις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η έλλειψη ετοιμότητας θα οδηγήσει σε:

  • θανάτους
  • φτώχεια
  • έλλειψη πόσιμου νερού
  • ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Για να αποφευχθεί το «κλιματικό απαρτχάιντ» θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

H GCA που συστάθηκε από 18 χώρες υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τα υπουργεία περιβάλλοντος της Κίνας, της Ινδίας και του Καναδά. Την Επιτροπή στηρίζουν επίσης στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και τμήματα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η οικολογική «επανάσταση»

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αντιμετώπιση των κινδύνων δεν είναι το οικονομικό κομμάτι αλλά η έλλειψη ικανής «πολιτικής ηγεσίας που να ταρακουνήσει τους ανθρώπους από τον συλλογικό τους ύπνο».

Κατά τους συγγραφείς της έκθεσης είναι απαραίτητη μια οικολογική «επανάσταση», ώστε να κατανοηθεί η απειλή από την υπερθέρμανση του πλανήτη και να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, τονίζουν οι ειδικοί, είναι η δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία φαινόμενα και καταστροφές, καθώς και η ανάπτυξη καλλιεργειών που να είναι ανθεκτικές στις ξηρασίες.

Στις πιο απλές προτάσεις είναι έξυπνες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, όπως το βάψιμο των ταρατσών με λευκό χρώμα, που σε μεγάλη κλίμακα θα μετριάσει τα προβλήματα από τα μελλοντικά κύματα καύσωνα στις πόλεις.

Διαφήμιση