Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Προχωρά η εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

Προχωρά η εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

0
Κρόκος: το χρυσάφι της Κοζάνης
Διαφήμιση

Πρωτόκολλο εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα υπογράφηκε μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κίνας στις οποίες συμμετείχαν μέλη της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας και υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα σημάνει την άμεση έναρξη εξαγωγών του συγκεκριμένου, εμβληματικού για την Ελλάδα, προϊόντος, το οποίο θεωρείται μοναδικό λόγω και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας διαβεβαίωσε μάλιστα ότι είναι εφικτό η τελική συμφωνία να υπογραφεί το Νοέμβριο.

Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών παρέστη και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ο οποίος τόνισε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την  εξαγωγή του κρόκου Κοζάνης στη μεγάλη αγορά της Κίνας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα.

Κρόκος: το χρυσάφι της Κοζάνης

Κρόκος ο ήμερος: το χρυσάφι της Κοζάνης

Ο Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus) θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα της ελληνικής γης. Ανθίζει κάθε χρόνο στο τέλος Οκτωβρίου σε δεκαέξι χωριά της Κοζάνης, όπου ετησίως παράγονται σχεδόν 4,5 τόνοι. Παρόλο που στην Ελλάδα ο κρόκος χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, από την παραγόμενη ποσότητα μόνο 1 τόνος προορίζεται για την εγχώρια κατανάλωση.

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διάθεσης του κρόκου, προκειμένου να προστατευθεί το προϊόν από τυχόν νοθεία.

Και εσπεριδοειδή

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα υποβολής φακέλου για την εξαγωγή εσπεριδοειδών στην Κίνα αλλά και η ανανέωση του πρωτοκόλλου εξαγωγής ακτινιδίων, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να εξαχθεί το προϊόν αυτό από όλες της περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου καλλιεργείται και όχι μόνον από έξι νομούς όπως ισχύει σήμερα.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα εξαγωγής και πυρηνοκάρπων (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα).

Παγκόσμιο Έτος Φυτοϋγείας

Η κινεζική αντιπροσωπεία αποδέχθηκε πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Φυτοϋγείας όπως έχει οριστεί το 2020, με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων φυτοϋγείας τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό.

Διαφήμιση