Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ευρωβαρόμετρο για το κλίμα και την ενέργεια: Φτηνή και πράσινη ενέργεια για...

Ευρωβαρόμετρο για το κλίμα και την ενέργεια: Φτηνή και πράσινη ενέργεια για όλους

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Διαφήμιση

Τα στοιχεία που βγαίνουν από το Ευρωβαρόμετρο, έχουν πάντα πολύ ενδιαφέρον. Ειδικά όταν αποτυπώνουν τις τάσεις σχετικά με φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το πιο “φρέσκο” δημοσιοποιήθηκε μόλις και αφορά τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.

Καθαρή και φτηνή ενέργεια για όλους

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, εννέα στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ πρέπει να είναι η εξασφάλιση ασφαλούς, καθαρής και οικονομικά προσιτής ενέργειας για όλους τους Ευρωπαίους – οι κύριοι πυλώνες της ενεργειακής ένωσης της ΕΕ δηλαδή.

Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, η έρευνα δείχνει δημόσια αναγνώριση του ρόλου της ΕΕ όσον αφορά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ και την εξασφάλιση ανταγωνιστικότερων τιμών για τους καταναλωτές.

Νέες τεχνολογίες

Ευρωβαρόμετρο καθαρή ενέργεια

Για τα επόμενα 10 χρόνια, οι ερωτηθέντες κρίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει προτεραιότητα i) στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, ii) στη διασφάλιση ότι το κόστος θα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο και iii) στην ένταση των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σήμα ενεργειακής απόδοσης

Σε μια σειρά από ξεχωριστές ερωτήσεις σχετικά με το σήμα ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το 93% του πληθυσμού αναγνωρίζει την ετικέτα και ότι το 79% των Ευρωπαίων επηρεάστηκε από αυτό κατά την αγορά μιας συσκευής με αποτέλεσμα πιθανόν την αγορά μιας συσκευής πιο ενεργειακά αποδοτικής.

Κλιματική αλλαγή

κλιματική αλλαγή

Η έρευνα δημοσιεύεται παράλληλα με μια δεύτερη σχετικά με την κλιματική αλλαγή καθεαυτή, η οποία καταδεικνύει ότι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι στη σωστή κατεύθυνση. Επίσης όμως εκφράζουν την επιθυμία τόσο η ΕΕ όσο και οι αρχηγοί των κρατών μελών της να γίνουν πιο φιλόδοξοι ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 93% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η αλλαγή του κλίματος είναι «σοβαρό πρόβλημα» και το 79% το βλέπει ως ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα». Μάλιστα σε σύγκριση με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του 2017, η κλιματική αλλαγή ξεπερνά τη διεθνή τρομοκρατία, μπαίνοντας δεύτερη στην κατάταξη μετά τη φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη πόσιμου νερού.

Γενικότερα, τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν άμεσα τους δικούς τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (92%) και να δώσουν περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (84%).

Η Ελλάδα

Πορεία για το κλίμα στην Αθήνα

Όσο για την Ελλάδα, 9 στους 10 ερωτηθέντες (90%) θεωρούν την κλιματική αλλαγή «πολύ σοβαρό» πρόβλημα -ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (79%)- αυξάνοντας το ποσοστό κατά 5 μονάδες σε σχέση με το 2017. Επιπλέον, το ποσοστό που θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας το 11%, δηλαδή αύξηση 7 μονάδων σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι 23%.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους του δείγματος στην Ελλάδα, δήλωσαν ότι έχουν προβεί προσωπικά σε κάποια ενέργεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους έξι μήνες (54% έναντι 60%, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ) και όταν δίνονται συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειών για το κλίμα, το ποσοστό αυξάνεται στο 91% (έναντι 93%, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ).

Έμφαση στις ΑΠΕ

κλίμα

Σχεδόν όλοι όσοι ερωτήθηκαν στη Ελλάδα θεωρούν σημαντικό να θέσει η κυβέρνηση στόχους για την αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ έως το 2030 (96%, σημειώνοντας αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων), όπως και να στηρίξει τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση έως το 2030 (96%, σημειώνοντας αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων). Τέλος, το 95% (πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι 92%) στηρίζει τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050.

Διαφήμιση