Αρχική Περιβάλλον Εντός του Σεπτέμβρη η υπογραφή του ειδικού χωρικού σχεδίου Αν. Αττικής

Εντός του Σεπτέμβρη η υπογραφή του ειδικού χωρικού σχεδίου Αν. Αττικής

0
anatoliki attiki
Διαφήμιση

Εντός του Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΕΕ για να ξεκινήσουν αμέσως οι μελέτες για την κατάρτιση του ειδικού χωρικού σχεδίου των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ΠΝΠ με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

Για την ανάθεση στο ΤΕΕ

«Η οριστική μελέτη θα μπορούσε να ξεκινήσει από πέρσι και να μην χάνουμε χρόνο. Χάθηκε όμως ένας χρόνος», είπε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι «η προκαταρκτική μελέτη για το ειδικό χωρικό σχέδιο θα μπορούσε να γίνει από το ίδιο υπουργείο και να μην ανατεθεί στο ΤΕΕ».

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση σχετικά με την ανάθεση στο ΤΕΕ του ειδικού χωρικού σχεδίου και τη δυνατότητα του να κάνει απευθείας αναθέσεις, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες στο νομοσχέδιο για την τήρηση της διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες.

«Ασφαλώς υπάρχουν θέματα διαφάνειας. Δική μας υποχρέωση είναι να παρακολουθούμε στενά το θέμα και να ελέγχουμε. Και ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να μας ελέγχει. Δεν θέλω να διανοηθώ ότι κάποιοι άνθρωποι θα έχουν εμπλοκή και θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο των ανθρώπων. Και εμείς είμαστε εδώ για αυτό και εσείς για να τους ελέγξετε», τόνισε και προσέθεσε:

«Η ανάγκη της ανάθεσης στο ΤΕΕ της κατάρτισης του ειδικού χωρικού σχεδίου προέκυψε γιατί αν πηγαίναμε με τις κλασσικές διαδικασίας του Δημοσίου θα ολοκληρωνόταν σε 10 χρόνια».

Παράλληλα έστειλε αυστηρό όμως μήνυμα και στο ΤΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θελήσαμε να κόψουμε δρόμο αναθέτοντας το στο ΤΕΕ που είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Θέλω όμως να πω και προς το ΤΕΕ ότι με αυτά τα ζητήματα δεν παίζει κανείς. Όποιος αναλαμβάνει κάτι πρέπει να το φέρει και σε πέρας».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον κατασταλτικό και προσυμβατικό έλεγχο, τονίζοντας ότι εφαρμόζονται απολύτως όλοι οι κανόνες για τη χρηστή διοίκηση και συνδυάζοντας την ταχύτητα με τη διαφάνεια.

«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες και για τον κατασταλτικό και για τον προσυμβατικό έλεγχο για τις απευθείας αναθέσεις των συμβάσεων, οι οποίες είναι περιορισμένης διάρκειας και αφορούν το συγκεκριμένο σκοπό. Εμείς ακολουθούμε τον σωστό δρόμο για να μην υπάρχει περιθώριο αυθαιρεσίας αλλά και για να έχουμε την απαραίτητη διαφάνεια», επισήμανε.

tee

Για το «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ»

Σε ότι αφορά τη σύσταση της Μη κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, με στέρεα διαφάνεια, και με τη συμμετοχή τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και εκπροσώπων του ελεγκτικού συνεδρίου και του γενικού λογιστηρίου του κράτους».

«Οι φορείς αγκαλιάζουν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ούτε το 50% των αναγκαίων δράσεων δεν είχε συμπληρωθεί όπως επιβεβαιώθηκε από την ενημέρωση των τοπικών φορέων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, είναι εθνικό, για να είναι σημείο κομματικής αντιπαράθεσης», υπογράμμισε.

«Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μείνουμε μακριά από μικροκομματισμούς, γιατί είναι βέβαιο ότι βλάπτει τη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτό το μεγάλο εθνικό δράμα να είμαστε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. Ας προσπαθήσουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα τους πολίτες», κατέληξε ο υπουργός.

mati

Διαφήμιση