Αρχική Περιβάλλον WWF: Το “Blue Panda” στον αγώνα κατά των εξορύξεων

WWF: Το “Blue Panda” στον αγώνα κατά των εξορύξεων

0
Διαφήμιση

Τους κινδύνους για την άγρια θαλάσσια ζωή που ελλοχεύουν πίσω από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Ιονίου, προτάσσει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Μάλιστα, όπως έχει ήδη αναφέρει το ecozen, η οργάνωση έχει επιστρατεύσει το ιστιοπλοϊκό σκάφος Blue Panda, με το οποίο πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και τις ανάλογες δράσεις στα λιμάνια όπου αράζει.

Αυτή τη στιγμή το σκάφος βρίσκεται στον πρώτο του σταθμό, στη Ζάκυνθο, όπου και θα παραμείνει έως τις 22/7 το βράδυ. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιθάκη (25-26/7) και την Κεφαλλονιά (28-30/7).

Ζάκυνθος

panda

Στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό όπως κινητή έκθεση φωτογραφίας και κινηματογραφική προβολή. Το νησί επελέγη αφενός, λόγω του ότι οι αμμώδεις παραλίες του αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους –σε όλη τη Μεσόγειο- οικότοπους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και αφετέρου, γιατί είναι ένα από τα δεκάδες ελληνικά νησιά, των οποίων το φυσικό περιβάλλον, η οικονομία και η τοπική κοινωνία απειλούνται άμεσα από τις εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

«Η Ζάκυνθος είναι το νησί της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και φιλοξενεί την πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, στο νησί της Ζακύνθου, η κυβέρνηση μαζί με τις πετρελαϊκές εταιρείες ετοιμάζει να ξεκινήσει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το WWF αντιτίθεται στα συγκεκριμένα πλάνα και καλεί την κοινωνία του Ιονίου, αλλά και τους συμπολίτες μας σε ολόκληρη τη χώρα να ενημερωθούν και να πουν ένα σθεναρό όχι στις εξορύξεις. Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να μείνουν στο έδαφος. Το Ιόνιο πρέπει να μείνει ζωντανό», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

43 προστατευόμενες περιοχές στο Ιόνιο

WWF Blue Panda 1 1500x1000

Όπως αναφέρει το WWF σε σχετική ανακοίνωση, τα νησιά του Ιονίου είναι περικυκλωμένα από έξι οικόπεδα συνολικής έκτασης σχεδόν 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχουν παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να διενεργήσουν εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και να αποκτήσουν έλεγχο στην περιοχή για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια. Συνολικά 43 περιοχές στο Ιόνιο που έχουν θεσπιστεί επίσημα ως «προστατευόμενες» γειτνιάζουν με αυτά τα οικόπεδα. «Είναι όλες περιοχές μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μη αναστρέψιμες απώλειες, από το πρώτο στάδιο των σεισμικών ερευνών, πολλώ δε μάλλον σε περίπτωση τακτικής ρύπανσης ή πετρελαιοκηλίδας» σημειώνει η οργάνωση.

Οι κυριότερες από αυτές τις περιοχές είναι:

  • Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
  • Οι Στροφάδες Νήσοι,
  • Το Στενό Κεφαλονιάς Ιθάκης
  • Η θαλάσσια ζώνη από το Αργοστόλι έως τον όρμο της Μούντας.

Πλούσια πανίδα

Επιπλέον, λόγω των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών του, το Ιόνιο αποτελεί το «σπίτι» για δεκάδες παγκοσμίως απειλούμενα θαλάσσια είδη, όπως τη θαλάσσια χελώνα, τη μεσογειακή φώκια, τα δελφίνια, τον ζιφιό, τον φυσητήρα, την πτεροφάλαινα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην οποιαδήποτε μικρή μεταβολή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις σεισμικές έρευνες, η αύξηση των διελεύσεων πλοίων κατά τη διαδικασία της εξόρυξης, καθώς και η ρύπανση, δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για την επιβίωση των σπάνιων αυτών ειδών που δεν συμβάλλουν μόνο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά διασφαλίζουν την ανάπτυξη σε παράκτιο, αλλά και εθνικό επίπεδο.

Η θαλάσσια χελώνα

seaturtle

Στον Κόλπο του Λαγανά και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο καταγράφεται το 70% – 80% των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta σε εθνικό επίπεδο. Και οι δύο αυτές περιοχές βρίσκονται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τρία οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Από τις αρχές Μαΐου που ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας μέχρις τις 21 Ιουλίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες 1.000 φωλιές στις 6 παραλίες του Λαγανά.

Απειλές

Η Caretta caretta αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά, αλλά και ευάλωτα  είδη της Μεσογείου. Για να γεννήσει τα αυγά της, επιστρέφει πάντα στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, ορθής διαχείρισης και προστασίας των παραλιών ωοτοκίας. Δυστυχώς όμως, μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια που γεννιούνται καταφέρνει να επιβιώσει και να ενηλικιωθεί, καθώς οι απειλές που αντιμετωπίζει το είδος παραμένουν πολλές, φυσικές και ανθρωπογενείς. Στις τελευταίες, υπογραμμίζει το WWF, έρχονται να προστεθούν οι σεισμικές έρευνες και οι εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Η μόνιμη ή προσωρινή απώλεια ακοής, οι διαταραχές στη συμπεριφορά, το ψυχολογικό στρες, ο αποπροσανατολισμός, ο αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ακόμα και θανατηφόρων τραυμάτων και η ρύπανση των παραλιών ωοτοκίας είναι μόνο ορισμένοι από τους κινδύνους που θα πλήξουν το είδος από την πρώτη κιόλας στιγμή έναρξης των εργασιών αυτών.

Διαφήμιση