Αρχική Περιβάλλον Δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες

Δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες

0
thalassio katafygio
Διαφήμιση

Με στόχο να αποκατασταθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να προστατευθούν ο πλούτος των θαλασσών και οι θέσεις εργασίας στην αλιεία και τον τουρισμό, ετοιμάζονται θαλάσσια καταφύγια στο Αιγαίο.

Το σχεδιασμό δικτύου θαλασσίων καταφυγίων στις Κυκλάδες, ερευνά το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την οικονομική υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιων Αλιέων των νησιών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη δεύτερη χρονιά των εργασιών. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Δρ Γιώργος Κόκκορης, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το έργο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποτελεί την πρώτη συστηματική και με επιστημονική μεθοδολογία προσπάθεια, για την οριοθέτηση καταφυγίων που γίνεται στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν πιέζει για την δημιουργία δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Πάρος, Κυκλάδες, Αιγαίο
Βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας δικτύου θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μέχρι το 2012.

Η υλοποίησή απαιτεί έρευνα πεδίου για την συλλογή ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τους οργανισμούς και τα ενδιαιτήματα (βιότοπους).
Πέρα από την συλλογή οικολογικών δεδομένων παίρνονται συνεντεύξεις από τους αλιείς της περιοχής και απασχολούμενους με το Τουρισμό.

Ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού

Η δημιουργία του δικτύου θα συμβάλει στην ανάπτυξη και νέων, ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός που θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στους κατοίκους των νησιών χωρίς να αλλοιώσει την ασύγκριτη φυσική ομορφιά τους.

Στη μελέτη αυτή θα συμπεριληφθούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στην διαδικασία σχεδιασμού και τελικής επιλογής της βέλτιστης χωροθέτησης των αποθεμάτων.

Έρευνα πεδίου έχει πραγματοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2007 έγινε έρευνα πεδίου σε 13 νησιά. Σε Αμοργό, Δονούσα, Μάκαρες, Άνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι, Κέρος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Δεσποτικό, Στρογγυλό.
Αυτό το διάστημα γίνεται έρευνα πεδίου στα υπόλοιπα 21 νησιά των Κυκλάδων.

Διαφήμιση