Αρχική Ενέργεια MED 7: Σημαντικές αποφάσεις για Ενέργεια και Κλίμα

MED 7: Σημαντικές αποφάσεις για Ενέργεια και Κλίμα

0
Φυσικό αέριο - ευρωπαϊκές - πλαφόν
Διαφήμιση

Εστιασμένη σε Ενεργειακό και Κλιματική Αλλαγή είναι η κοινή Διακήρυξη όπου κατέληξε η 5η Σύνοδος Κορυφής των MED 7, δηλαδή των ηγετών των 7 μεσογειακών κρατών της ΕΕ (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα και Ισπανία).

Αποκωδικοποιώντας το κείμενο διαβάζουμε στα σημαντικότερα σημεία του:

Για την Κλιματική Αλλαγή

«Αναγνωρίζουμε τις σοβαρές συνέπειες και την άμεση απειλή που θέτει η Κλιματική Αλλαγή στον κόσμο και στις νότιες περιοχές της Ευρώπης και της λεκάνης της Μεσογείου ειδικότερα. Είναι ένας από τους κύριους προβληματισμούς των πολιτών μας στους οποίους θα ανταποκριθούμε γρήγορα, μετατοπίζοντας σε ένα οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ηγετικό μας ρόλο στον καθορισμό του διεθνούς προγράμματος για την αλλαγή του κλίματος.

(…) Προβλέπουμε την ταχεία υιοθέτηση ενός στρατηγικού μακροπρόθεσμου οράματος για μια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα με γνώμονα τα αποτελέσματα και φιλόδοξη στρατηγική της ΕΕ έως το 2050. Η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει περιφερειακό ρόλο για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα στοχοθετημένο σχέδιο δράσης».

Για την Ενεργειακή Ασφάλεια

«Ο στόχος της ενεργειακής ασφάλειας παραμένει πρωταρχικής σημασίας και θα εργαστούμε για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

(…) Παραμένουμε δεσμευμένοι για την ολοκλήρωση της Ενεργειακής μας Ενωσης, ιδίως μιας πλήρως ενοποιημένης και διασυνδεδεμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Αναγνωρίζουμε ότι η περιοχή της Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί στρατηγικό διάδρομο για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποδομών φυσικού αερίου όπως ο αγωγός EastMed, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της Ενωσης για διαφοροποίηση πηγών, προμηθευτών και διαδρομών, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας της Ενωσης πολιτική που απαιτεί επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών της και στις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού».

Για τις ΑΟΖ και τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

«Υπενθυμίζουμε τη στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη συνεχή συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνεί, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας .

Υπενθυμίζουμε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να απέχει από απειλές ή ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Σε αυτή τη βάση, ένας υπεύθυνος και βασισμένος σε κανόνες ενεργειακός διάλογος ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

«Επαναβεβαιώνουμε τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο, να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις και να συνεργαστούμε σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο. Ωστόσο, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στη χώρα. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσής της να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα, καλώντας την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πλήρης και αμερόληπτη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και η άρση των περιορισμών στους λιμένες και τα αεροδρόμια / στον εναέριο χώρο προς την Κύπρο και τις εταιρείες της ΕΕ που σχετίζονται με την Κύπρο θα είναι επωφελείς για ολόκληρη την περιοχή».

med7

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση