Αρχική Ενέργεια Κλιματική αλλαγή και ενέργεια στο επίκεντρο των MED7

Κλιματική αλλαγή και ενέργεια στο επίκεντρο των MED7

0
med 7
Διαφήμιση

Αρχίζει το απόγευμα στη Λευκωσία η 5η Σύνοδος Κορυφής των MED-7 , δηλαδή, των νοτίων χωρών της ΕΕ, με βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών την κλιματική αλλαγή και την ενέργειατο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και μια σειρά στους τομείς του επιχειρείν.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Στη Σύνοδο, η οποία διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, συμμετέχουν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες, συγκεκριμένα:

Η Γαλλία με τον Πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία με τον Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, η Ισπανία με τον ΥΠΕΞ Χοσέπ Μπορέλ Φοντέλ, η Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Πορτογαλία με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η Μάλτα  με τον Πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ και η φιλοξενούσα Κύπρος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ν. Αναστασιάδης: Η «καρδιά» της Μεσογείου στη Λευκωσία

«Η “καρδιά” της Μεσογείου, σήμερα στη Λευκωσία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει της Συνόδου.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με Κοινή Διακήρυξη, η οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, θα στέλνει ένα «μήνυμα του Νότου προς τις Βρυξέλλες εν όψει των ευρωεκλογών για τις προσδοκίες που έχουμε από την Ε.Ε.».

«Επιθυμία όλων είναι να αποφύγουμε πολιτικές παρεκτροπές, ακραία αποτελέσματα και την τάση που υπάρχει σε κάποιες χώρες για φυγόκεντρες πολιτικές και ευρωσκεπτικισμό. Είναι λοιπόν και μια κατάθεση ευρωπαϊκής ενότητας» κατέληξε.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Η διακήρυξη των MED-7 θα ισχυροποιεί την ΚΔ

Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης την 5η Σύνοδο των MED-7, που φιλοξενεί η Λευκωσία.

Μιλώντας στο κυπριακό Active, ο κ.Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διακήρυξη των ηγετών των Νοτίων Χωρών της ΕΕ, η οποία όπως είπε, θα ισχυροποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία και θα στέλνει μηνύματα σε όσους είτε μέσα από δράσεις, ή από ενέργειες επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αποσταθεροποιητική κατάσταση πραγμάτων.

«Αυτή η Σύνοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ακριβώς οι ηγέτες θα συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα με στόχο μέσα από την ανταλλαγή απόψεων να δούμε πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές προσεγγίσεις και σε κοινές δράσεις, όχι αποσκοπώντας στο να δημιουργήσουμε  μια νέα ομάδα εντός της ΕΕ, αλλά αντίθετα να ενισχύσουμε τις δράσεις της ΕΕ για όλα αυτά τα ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυστηρά μέτρα ενόψει της Συνόδου

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ στην περιοχή του Συνεδριακού Κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα από τις 13:00 και μετά, το συνεδριακό κέντρο θα μπορούν να προσεγγίσουν μόνο όσοι φέρουν διαπίστευση για τη Σύνοδο Med7, ενώ η είσοδος εντός του κέντρου θα γίνεται σε προκαθορισμένες ώρες και πριν από τις 15.00 το απόγευμα, όταν οι πόρτες θα κλείσουν προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες για τις αφίξεις των ξένων ηγετών.

Σχετικό Άρθρο:

 

Διαφήμιση