Αρχική Ενέργεια Κύπρος: Ξεκινά η Σύνοδος του MED 7

Κύπρος: Ξεκινά η Σύνοδος του MED 7

0
αποθέματα φυσικού αερίου
Διαφήμιση

Η 5η Σύνοδος Κορυφής των 7 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου («MED 7», Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος, όλες χώρες της ΕΕ) γίνεται αύριο 29 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

Έρχεται, ουσιαστικά, αμέσως μετά το 1ο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (στο Κάιρο στις 14 Γενάρη με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης), σε άλλο ένα δείγμα της σημασίας που έχει πλέον η Ανατολική Μεσόγειος σε καίρια ζητήματα όπως η Ενέργεια, η Διαμετακόμιση, η Μετανάστευση κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, της οποίας ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φτάνει στην Κύπρο αφενός για να πάρει μέρος στη Σύνοδο των «MED 7», αφετέρου για να ενισχύσει με νέες συμφωνίες τη διμερή «αμυντική» αλλά και ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα σε Παρίσι – Λευκωσία, καθώς η Γαλλία  διεισδύει δυναμικά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής (βλ. γεωτρήσεις «Total» σε κυπριακή ΑΟΖ και γειτονικές περιοχές).

Στην ατζέντα Ενέργεια και κλιματική αλλαγή

Η σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επιτυχή έκβαση της 5ης Συνόδου Κορυφής των επτά νοτίων χωρών της ΕΕ, επεσήμαναν  ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου είπαν ότι θα συζητηθούν τα θέματα της Μετανάστευσης, με έμφαση στην εξωτερική έμφαση της Μετανάστευσης ειδικότερα για τις χώρες της Μεσογείου, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει την αυτονομία της στα θέματα ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο.

Ειδικά για την Ενέργεια και την εμπλοκή του γαλλικού και ιταλικού παράγοντα στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ , ο κ. Υπουργός είπε ότι «και η TOTAL και η ΕΝΙ συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Είμαστε σε επαφή για να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών στην ΑΟΖ μας και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στις διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας».

East Med - TurkStream

Ο EastMed

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Υπουργός είπε ότι στη διμερή συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό θα συζητηθεί και η κατασκευή του EastMed. Πρόσθεσε ότι «για να σας ενημερώσω πού βρισκόμαστε αναμένουμε να δούμε τα σχόλια της Κομισιόν σε σχέση με το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στα τέσσερα κράτη για τον συγκεκριμένο αγωγό που είναι μια από τις επιλογές για να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου».

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here